Tužna godišnjica: Sada bi bili odrasli ljudi, doktori ili inžinjeri, ali ih nema

Vijesti 09. nov 202212:23 0 komentara
F.Z./N1

Adis Mujalo i Vedad Mujkanović danas bi imali 38 godina, a Feđa Salkić 36 godina. Možda bi bili doktori, možda inžinjeri, no njima je budućnost oduzeta onog trenutka kada je s okolnih sarajevskih brda ispaljena minobacačka granata koja ih je usmrtila. Adis i Vedad su bili treći osnovne, a Feđa prvačić. Tog 9. novembra 1993. godine ubijena je i učiteljica Fatima Gunić i to s kredom u ruci.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Danas, umjesto dječije graje, u Osnovnoj školi “Fatima Gunić” šutnja, tuga i suze. Učenici, uposlenici, članovi porodica i predstavnici vlasti Kantona Sarajevo, položili su cvijeće, odali počast i prisjetili se učenika i učiteljice. Obilježavanju prisustvuju godinama i oni koji su taj dan preživjeli – bili su učenici. Ranjeno ih je 23.

“Nezamisliv je zločin koji se desio na današnji dan u kojem su od ispaljen granate sa srpskih položaja nao opkoljeno Sarajevo ubijena tri učenika i njihova učiteljica Fatima Gunić. Prisjećamo se strašne žrtve koje su dali prkoseći silama mraka, agresije i svim drugim pošastima koje su u to vrijeme harale s brda na opkoljeno Sarajevo. U isto vrijeme dešavaju se strašni zločini u drugim dijelovima svijeta. Svijet kao da ništa nije naučio iz opkoljenog Sarajeva u kojem su skoro četiri godine u nezamislivim uslovima boravili civili. Stoga ćemo predano raditi na njegovanju kulture sjećanja i pamćenja da se ovakvi zločini nikada nikome ne ponove. Posvećeno ćemo odgajati nove generacije, da budu jake, obrazovane, stoje na svojim nogama čvrsto i ponosno. Njihovi su preci uvijek bili na pravoj strani historije i uvijek su znali odbraniti se od nasrtaja na civilizacijske vrijednosti”, kazala je ministrica za dogoj i obrazovanje KS Naida Hota Muminović.

Direktorica OŠ “Fatima Gunić” Azra Tucaković kazala je kako se osjećaji ne mijenjaju, uprkos godinama koje prolaze.

“Ovo je najteži dan u historiji naše škole. Ispaljena je minobacačka granata između dvije smjene. Mučki je ubijena naša učiteljica, dva učenika trećeg razreda i jedan prvačić. Oni bi sada bili odrasli ljudi, imali bi vjerovatno svoje porodice, možda bi bili doktori, inžinjer, nije važno. Bili bi ljudi. Ali tako se desilo. Poruka svijetu je da se nikada nikome ne ponovi”, kazala je Tucaković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!