U Ankari održan program povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici

Svijet 09. jul 202321:16 0 komentara
Anadolija

U turskoj prijestolnici Ankari održan je prigodan program povodom obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici, javlja Anadolija.

Na početku programa održanom u Historijskom muzeju Etimesgut prikazan je video snimak o zločinu genocida u Srebrenici počinjenom 1995. godine.

Zamjenik ministra obrazovanja Kemal Samlioglu u obraćanju je podsjetio na riječi prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, rahmetli Alije Izetbegovića da se nikada ne smije zaboraviti genocid jer bi se u tom slučaju mogao ponoviti.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Ankari Adis Alagić istakao je da je vrlo važno odati počast žrtvama genocida i podržati preživjele.

“Potrebna im je svaka vrsta podrške. Kada se naš glas čuje u Turkskoj, to znači da se čuje i u svijetu. Zahvaljujem vam što svake godine obilježavate genocid u Srebrenici i što čuvate sjećanje na žrtve”, kazao je Alagić, dodajući da se nikada ne smije zaboraviti broj 8.372, odnosno broj ubijenih u genocidu u Srebrenici.

Gradonačelnik Etimesguta Enver Demirel istakao je da ovim programom u Historijskom muzeju žele snažno osuditi genocid u Srebrenici i odati počast žrtvama.

“Veoma je važno pametno odgajati naše sljedeće generacije. To je upravo i cilj ovog Historijskog muzeja. Ovo je istovremeno i univerzitet, škola”, rekao je Demirel.

Među 30 osoba koje će ove godine biti ukopane na kolektivnoj dženazi 11. jula nalaze se četiri maloljetnika. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine jeste Elvir Salčinović, dječak koji je imao 15 godina kada je ubijen. Ubijen je na području Baljkovice, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika 2001. godine. Identifikovan je 2011. godine. Konačan smiraj naći će uz svoga oca Turabiju i brata Almira, koji su u Potočarima ukopani 2003. odnosno 2011. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana jeste Nezir Muminović, koji je u momentu kada je ubijen imao 65 godina. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su još 2007. godine na području Kamenice.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.721 žrtva genocida koji je tadašnja Vojska Republike Srpske pod komandom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića počinila nad Bošnjacima 1995. godine u Srebrenici. Još uvijek se traga za oko 1.000 žrtava genocida.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!