U Banjaluci se predao osuđeni ratni zločinac, nakon bjekstva došao u SIPA-u

Vijesti 24. jul 202313:18 1 komentar
Duško Suvara (Instagram)

Duško Suvara, koji je osuđen na šest godina zatvora zbog silovanja i nečovječnog postupanja 1992. na području Glamoča, predao se u ponedjeljak ujutro u prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Banjoj Luci, odakle će biti upućen na izdržavanje zatvorske kazne, potvrđeno je za Detektor.

Nakon što je ranije pred Sudom Bosne i Hercegovine osuđen zbog zločina protiv civilnog stanovništva i od marta se nalazio u bjekstvu, Suvara se predao i bit će upućen na izdržavanje kazne, potvrdili su za Detektor njegov branilac Slobodan Perić i iz SIPA-e.

Perić kaže kako se Suvara trebao javiti na izdržavanje kazne 27. decembra prošle godine. Nakon što to nije uradio, Državni sud je u martu ove godine za njim raspisao međunarodnu potjernicu, podsjeća Perić, koji je tada za Detektor rekao kako mu se Suvara javio iz Turske.

“Njemu je ranije izrečena zatvorska kazna od 20 godina zatvora i morala mu je biti izrečena jedinstvena kazna zatvora. Ovu kaznu je on već izdržao. To je bio razlog zašto se skrivao, odnosno sedam mjeseci nije htio ići na izdržavanje kazne, nadajući se da će Ustavni sud BiH, odnosno Vrhovni sud Republike Srpske, odlučiti o njegovoj apelaciji, odnosno zahtjevu”, navodi Perić.

Suvara je, presudom Suda BiH od 27. maja prošle godine, proglašen krivim da je u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), u maju i junu 1992. silovao dvije ženske osobe bošnjačke nacionalnosti na području Glamoča. Ovu presudu potvrdilo je Apelaciono odjeljenje Suda BiH, nakon što je kao neosnovane odbilo žalbe Tužilaštva BiH i branitelja optuženog izjavljene protiv prvostepene presude.

“On će sada biti upućen na izdržavanje kazne u državni zatvor u Istočno Sarajevo. Mi čekamo sada odluku Ustavnog suda BiH po njegovoj apelaciji, a istovremeno smo tražili ponavljanje postupka pred Vrhovnim sudom Republike Srpske, koji mu je izrekao kaznu za 20 godina. Praksa je od 1945. godine da se izriče jedinstvena kazna zatvora”, kaže Perić, koji optužuje “Sud [da je] namjerno prekršio zakon”.

Kaže da je njegov branjenik “ranije osuđen za djela koja je počinio poslije ovog”.

Iz SIPA-e su za Detektor potvrdili kako se Suvara javio na izdržavanje kazne, te da će biti prebačen u državni zatvor.

Iz Suda BiH su ranije istakli da su, pored Suvare, potjernice raspisane za 12 pravosnažno osuđenih jer se nisu javili ili nisu pronađeni na adresi prije upućivanja na izdržavanje kazne.

Među njima su Novak Đukić – osuđen za zločin na tuzlanskoj Kapiji, Boško Lukić – osuđen za zločine u Ključu, Miroslav Duka – osuđen zbog zločina u Bileći, Mićo Jurišić – osuđen za zločine na području Prijedora, Momir Savić – osuđen za zločine u Višegradu, kao i Mirko Todorović – osuđen za zločine u Bratuncu.

Uz njih, potjernice su raspisane za Ilijom Jurićem i Jozom Đojićem, koji su u odvojenim predmetima osuđeni zbog zločina u Odžaku, Draganom Marjanovićem, osuđenim za zločine u Tesliću, te Dragomirom Kezunovićem, kojem je Apelacioni sud u Beogradu smanjio kaznu Suda BiH sa 14 na pet godina zatvora, Simo Stuparom, osuđenim za zločine u Vlasenici, te Sakibom Mahmuljinom, osuđenim za zločine u Zavidovićima. U BiH su, prema podacima iz januara, aktivne 172 potjernice protiv nedostupnih za ratne zločine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare