U Banjaluci svečano otvorena rampa

Vijesti 03. sep 202414:12 0 komentara
N1

Rampa ili da zvuči ozbiljnije – Sistem za naplatu ulaska vozila u Univerzitetski grad danas je puštena u rad. Vlast kaže, radi se o cijelom projektu koji obuhvata i rekonstrukciju saobraćajnice unutar Univerzitetskog grada, Banjalučanima poznatijeg pod nazivom Kampus. Sve je koštalo vrtoglavih 198 hiljada maraka, a projekat su zajedničkim snagama realizovali Ministarstvo za naučno -tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske i Univerzitet u Banjaluci.

Otvorenju prisustvovao i ministar

Završetak posla valjano je ozvaničen pa je puštanju u rad sistema prisustvovao ministar Željko Budimir, lično uz rektora Univerziteta u Banjaluci Radoslava Gajanina koji je objavio potencijalno nepovoljnu vijest za građane koji bi vozilom da posjete Univerzitetski grad.

“Sva motorna vozila će praktično plaćati ulazak u zaštićeno područje. Dnevna karta je 5 KM, a mjesečna karta je 40 KM. Upravni odbor je istovremeno donio odluku o oslobađanju plaćanja parkinga svih onih koji imaju razlog da svakodnevno ulaze u zatićeno područje Univerzitetski grad, a to su prije svega studenti, nastavnici, saradnici i radnici Univerziteta i radnici Studentskog centra Nikola Tesla i drugih kompanija koji su iznajmili prostore ili od Univerziteta ili od Studentskog centra”, kazao je rektor Radoslav Gajanin ističući kako se ova odluka ne može smatrati naplatom parkinga.

Budući da brojne škole sporta iznajmljuju prostore unutar Univerzitetskog grada mnogi sportski klubovi su upitali Univerzitet hoće li oni ili roditelji koji djecu dovode na treninge biti oslobođeni plaćanja ulaska u zaštićeno područje, ali rektorov odgovor je odričan.

“Mi nemamo ništa protiv da klubovi koji koriste naše sportske objekte parkiraju negdje izvan Univerzitetskog grada”, zaključio je Gajanin napominjući i kako će prikupljeni novac biće korišćen za održavanje infrastrukture u Univerzitetskom gradu.

“Dodatna zaštita” Univerzitetskog grada

Ministar za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir izjavio je kako je masakr u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” bio velika opomena nakon koje su shvatili da Univerzitetski grad moraju bolje da štite.

“Dnevna karta ulaska u zaštićeno područje je 5 KM, toliko je i dnevna karta za parkiranje u drugoj zoni i Gradu Banjaluci, tako da je to korektno od strane Univerziteta”, stava je ministar Budimir.

Pozitivna vijest sa današnjeg događaja stiže za studente iz višečlanih porodica, a nakon zahtjeva Udruženja roditelja da im se omogući besplatno školovanje na Univerzitetu.

“Pošto sam ja veliki zastupnik i lično demografskog rasta u Republici Srpskoj, sve mjere koje mogu da pomognu tome trebaju da budu pozitivno rješene”, najavio je ministar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!