U Banjaluci u subotu LGBT osobe pružaju podršku novinarima i aktivistima

Vijesti 14. mar 202310:53
N1/M.V.

Usljed prepoznatih okolnosti, te slijedom događaja nasilnog čina oduzimanja zastave duginih boja na Osmomartovskom maršu, napada na novinare, te targetiranja nezavisnih novinara i novinarki najavom kriminalizacije klevete u RS-u, Bh. povorka ponosa organizuje događaj koji solidarno posvećujemo svim aktivistima i aktivistkinjama, novinarima/kama, te LGBTIQ osobama Banja Luke, bh. entiteta Republike Srpske, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

Kako su naveli organizatori događaj u Banjoj Luci dodatno potvrđuje činjenica da postoje jasna očekivanja za koga je javni prostor u Banjoj Luci rezervisan.

“Napadi, pokušaji diskreditiranja LGBTIQ osoba i aktivista i aktivisktinja samo potvrđuju činjenicu da još uvijek živimo u ekstremno homofobnom društvu koje se služi politikama zastrašivanja i ugnjetavanja građana i građanki s ciljem smanjenja njihove vidljivosti.

Zbog toga je naša dužnost i obaveza odgovoriti i suprotstaviti se ovakvim i sličnim stremljenjima.

Cjelokupni planirani program će se održati u DKC Incelu, u subotu 18. marta.

Od 18 časova biće prikazn film Pride, nakon kojeg će biti organizovana diskusiju na temu savezništva i zajedničke borbe protiv fašističkih struja koje pokušavaju ugušiti slobodu govora i slobodu okupljanja.

Na diskusiji govore: Vanja Stokić, urednica Etrafike, Maja Isović, novinarka Buke, Vanja Šunjić, novinarka, književnica, članica OO-a Bh. povorke ponosa, Aleksandar Žolja, Helsinški parlament građana Banja Luke, Ozren Perduv, Pravda za Davida.

Diskusiju će moderirati Mirza Halilčević, aktivista i član OO-a Bh. povorke ponosa”, saopćeno je iz organizacionog odbora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad