U Banjaluci uspješno uklonjena zaostala aviobomba

Vijesti 04. jan 202310:54 0 komentara
N1

U Banjaluci je uspješno uklonjena zaostala avio-bomba iz Drugog svjetskog rata, teška 50 kilograma. Zbog ove akcije dio naselja Šibovi jutros je bio pod opsadom policije i pripadnika Sektora za deminiranje Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske.

Dio stanovništva u poluprečniku od 300 metara je evakuisan, a oni koji su u udaljenosti od 300 do 500 metara od lokacije pozvani su da ostanu u svojim domovima.

Zaostala aviobomba nađena je u Suturliji na lokaciji iznad kupališta kanjona na udaljenosti oko 900 metara uzvodno uz rijeku, od ušća Suturlije u Vrbas.

N1

Zbog ove akcije avakuisano je 30 domaćinstava kaže Dragan Babić šef Odsjeka civilne zaštite Banjaluka.

Iako su pripremni radovi trajali dugo, sama akcija završena je za 10-ak minuta, a bomba je na lokaciji pronađena prije tri sedmice.

“Ovo je preko 30. aviobomba ovakve vrste, zaostala iz Drugog svjetskog rata, njemačke proizvodnje”, rekao je rukovodilac ove akcije Draga Kos, pomoćnik direktora Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, Sektora za deminiranje.

Svake godine kaže imaju oko 10-ak sličnih akcija koje prođu bez incidenata, ali znaju biti logistički zahtjevne. Kos izdvaja akciju uklanjanja zaostale bombe u Doboja teške tonu, a u Banjaluci je u centralnom gradskom području 2015. uklanjana bomba teška 466 kilograma, što je zahtjevalo evakuaciju nekoliko hiljada građana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!