“U BiH dva ekstremna bloka, unitaristički bošnjački i separatistički srpski”

Vijesti 19. nov 202115:16 20 komentara
N1

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine Božo Ljubić uputio je pismo predstavnicima međunarodne zajednice u kojem upozorava "na najdublju političku i institucionalnu krizu u zemlji od Daytona do danas".

Izvor mnogih političkih problema u BiH Ljubić nalazi u činjenici da “probošnjački politički blok smatra da su samo oni ‘pro’ BiH a da su stranke iz RS i HNS BiH neprijatelji i rušitelji BiH. Mišljenja je da BiH treba uspostaviti na načelima federalizma, decentralizacije i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i građana. Sve ostalo vodi u daljnje krize.

U izjavi za N1 Ljubić kaže kako je u BiH je “na sceni sukob dva ekstremna politička projekta, jednog unitarističkog bošnjačkog političkog Sarajeva i drugog seperatističkog iz Banja Luke”.

“I to na žalost blokira državu i otežava pregovore i oko izmjena Izbornog zakona. Ukoliko se problemi ne počnu rješavati, BiH prijeti scenarij ciprizacije ili sirizacije, a svi znamo šta se desilo Siriji i Cipru. I zato moj prijedlog u tom pismu jeste srednji put, put federalizma i legitimnog predstavljanja naroda što jeste duh Dejtona, princip koji je narušen”, rekao je.

Na pitanje da li put federalizma pretpostavlja treći entitet, Ljubić dodaje:

“BiH u Dejtonu uspostavljena na principima teritorijalnog federalizma, imamo dva entieta, ali i institucionalnog federalizma koji se navodi u Izbornom zakonu koji omogućava legitimno predstavljanje i u paritetu koji je iskazan kroz Predsjdništvo i Vijeće naroda. I to je ono na čemu insistiramo da se poštuje princip institucionalnog federalizma koji je dio Dejtona Uopšte ne diramo taj teritorijalni federalizam, ovo je zemlja sa dva entieta. I to je to. Onaj koji to pokušava diskreditirati, taj ne želi riješiti problem”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare