U BiH može ono što u Evropi ne može: “Klizimo ka kolonijama; prisvajaju našu imovinu po cijeni od 3,90 KM po toni”

N1

Hoće li britanska kompanija Adriatic Metals ostati bez koncesije za iskopavanje ruda u Varešu, jer mnogi tvrde da nemaju dozvolu državnog Pravobranilaštva? Ova, ali i još nekoliko odluka o pitanju državne imovine na dnevnom su redu sjednice Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Odlučivat će se i o sporu dva entiteta kada je riječ o prodaji više od 50 duluma zemljišta na Jahorini iza koje stoje kadrovi SNSD-a. Sagovornici N1 na ovu temu bili su: Rado Savić - načelnik Opštine Lopare, Sanja Renić - zastupnica u Skupštini ZDK, Snežana Jagodić Vujić iz Ekološkog udruženja "Eko Put" Bijeljina.

Remić je na početku naglasila da Ustavni sud u slučaju britanske kompanije odlučuje samo o prenamjeni zemljišta, a ne o uticaju odluke na lokalnu zajednicu.

“Ovdje se radi o vladavini prava i odluci kojom se otvaraju procesi u čitavoj Bosni i Hercegovini. Odlukom o Adriatic Metals-u će se otvoriti pandorina kutija u BiH. Svima su nam puna usta zaštite državnog interesa, a odluke se donose po principu ‘neko može, neko ne može’. Mi smo ovdje vidjeli slučaj da Vlada FBiH traži mišljenje OHR-a umjesto Pravobranilaštva BiH, koje mora donijeti tu odluku”, naglasila je.

Dodaje da se uporedo sa svim dešavanjima šuma sjekla bez nadzora, čak i u općini Kakanj koja nije pod koncesijom.

“Prilikom radova u rudniku uništena su izvorišta tri rijeke. Jedna od njih snadbijeva Kakanj, 37 hiljada ljudi su potrošači vode čiji je sad kvalitet upitan”, tvrdi Remić.

Poručila je kako su neistine da Adriatic Metals ne prisvaja imovinu BiH.

“Vade i prerađuju rudu i nanose ogromne štete građanima Kaknja i Vareša. Rudu koju su dobili po cijeni od 3,90 KM po toni, prodaju po nekoliko hiljada puta skuplje. Prisvajaju našu imovinu po cijeni od 3,90 KM po toni i 150 KM po hektaru zemljišta kojeg su uzeli pod koncesiju”, rekla je, dodavši da bi neko drugi, za eventualnu sadnju krompira na ovom području, koncesiju platio 400 KM po hektaru.

No, ako ukoliko odluka o Adriatic Metals-u zaista otvori Pandorinu kutiju, da li to znači da bi eventualna odluak Vlade FBiH mogla biti pokazatelj i vlastima u RS u tome kako da zaobiđu državu i završe priču o koncesijama, na Majevici i Loparama, čija se vrijednost procjenjuje na nekoliko milijardi KM?

“Koncesija kod nas nije data za eksploataciju i ovo je konačno prilika da vlasti RS odustanu od ovog projekta. Ovdje je jasno da međunarodne kompanije imaju ogromnu snagu i da intervenišu unutar zakonodavstva u BiH prema svojim interesima. Tome se moraju oduprijeti svi nivoi vlasti, a ako ne uspiju, to onda moraju da urade građani i zaštite prosto u kojem žive. Mi ne želimo da prihvatimo takav projekat kod nas, jer prema onome što vidimo u svijetu, to bi značilo gubitak našeg rodnog kraja”, poručio je za N1 načelnik Lopara.

Dodaje – BiH je skliznule prema situaciji u kakvoj su se nalazile nekadašnje kolonije.

“Nadam se da će se Majevica uspjeti spasiti, a išao sam i u Vareš da provjerim kakva je situacija i razočarao sam se, ne vidim tu tragove bogatstva”, rekao je.

I Snježana Jagodić Vujić iz Udruženja Eko put Bijeljina stava je da je uloga međunarodnih faktora odlučujuća.

“Mi, kao civilno društvo, nismo dozvolili nijednoj stranoj kompaniji da buši ispod naših nogu. Ako se otvori rudnik na Majevici, kome bi donio zaradu? Lokalnom stanovništvu svakako ne bi. Iskopavanje čitavom regionu može donijeti štetu”, poručila je.

Odnosno, ono što u Evropskoj uniji ne može, a u Bosni i Hercegovini, sudeći prema dešavanjima na pojedinim lokacijama, evidentno može.

“Zašto bi zagađivali svoju prirodu ako mogu kod nas?”, upitala je.

Opširnije odgovore u nizu dodatnih važnih pitanja pogledajte u videu gostovanja ispod.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!