U BiH porast od 500 zaražnih koronom u jednom danu, šta nas čeka?

Vijesti 05. jan 202215:12 0 komentara
N1

Na drive in punktovama u Sarajevu veći broj automobila. Veći broj osoba koje su se došle testirati. Broj pozitivnih iz tih kolona tek trebamo saznati. A to su samo punktovi u jednom, glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

N1 saznaje da je jučer, neposredno nakon praznika “tri puta više testiranih na SARS-CoV-2, odnosno PCR testova urađeno u Kantonu Sarajevo, a COVID odjeli Opšte bolnice i KCUS-a su gotovo puni”.

Cijela država, nakon praznovanja, u proteklih 24 sata, bilježi 1.556 COVID19 novoinficiranih, 500 više nego jučer. Preminulo je još 28 osobe.

Danas je u Federaciji BiH 1.110 pozitivnih osoba na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima u Federaciji BiH. U Republici Srpskoj je 335 novooboljelih, a jučer je bilo 177.

Ukupаn brој hоspitаlizоvаnih u Rеpublici Srpskој је 397, na rеspirаtоru su 46 оsоbе.

U Brčko distriktu BiH registrovano je 111 novih slučajeva zaraze.

Možda nabolju usporedbu daju sljedeće statistike. Prije mjesec dana, 3.decembra 2021. godine bilo je novih 680 slučajeva.

Izvor: Univerzitet Johns Hopkins

Mjesec kasnije, 4. januara 2022.godine, akumulirajući prva tri dana januara, broj novih slučajeva je 2.371 infekcije COVID19.

Izvor: Univerzitet Johns Hopkins

U BiH cirkulišu dva virusa, a vakcinisano i dalje 22 posto osoba

Podsjetimo, jučer je otkriven i prvi slučaj flurone u Bosni i Hercegovini. U uzorku mladog, dvadesetjednogodišnjeg pacijenta, hospitalizovanog u UKC Republike Srpske dijagnostifikovana je istovremeno RNK Influenza A (H3) i SARS-CoV-2.

“Pacijent je trenutno svjestan i respiratorno stabilan. Ovakav nalaz potvrda je cirkulacije oba virusa u populaciji, te mogućnosti nastanka istovremene infekcije izazvane virusom influence i SARS-CoV-2, slično kako je već potvrđeno u drugim zemljama”, saopšteno je iz UKC Republike Srpske, koji je jedina institucija koja istovremeno može detektovati i gripu i COVID 19.

Da li ćemo imati nagli porast oboljelih ? S obzirom da je broj vakcinisanih, po zvaničnim podacima, s dvije doze i dalje oko 22 %, izloženiji smo novom omikron soju koji se nevjerovatno brzo širi u regiji, a potvrđen je prošle sedmice i u BiH – 10 slučajeva na 100 slučajno odabranih, inficiranih samo u Sarajevu.

Širenje ovog soja je ekstremno brzo jer infekcije raste eksponencijalno.

Ilustrativno: “Danas je jedan slučaj, sutra dva, prekosutra je to četiri, onda ide 8, 16 i tako dalje. To nije linearni rast. Kao vatra, ne može da se kontroliše”, pojasnio je za N1, šta će se dešavati, infektolog prof.dr. Andrej Trampuž.

Danas je Hrvatska bilježi rekordan broj novozaraženih, 8.500 ljudi.

Prof.dr. Ivan Đikić, doktor i naučnik je nedavno za N1 bio jasan rekavši da “svaki dan u Hrvatskoj izgubimo jedan autobus ljudi, jedan puni autobus.”

Poručio je da se hitno omogući ljudima vakcinacija booster dozom, bez obzira na dob.

“Svi koji su primili dvije doze ili preboljeli COVID, hitno se trebaju docijepiti kako bi dobili dodatnu zaštitu za iduća dva do tri mjeseca”, rekao je prof.dr. Đikić.

Slušamo li naučnike – da li nas očekuje isti scenarij kao u regiji?

I bh. naučnik Almir Aljović ima, kao i prof.dr. Ivan Đikić, isto objašnjenje o tome što znamo o efikasnosti vakcina protiv Omikron varijante i da je booster doza, onima koji su se željeli vakcinisati i vakcinisani su hitno potrebna?

“Hospitalizacija: Jedna doza: 52% smanjen rizik od hospitalizacije u usporedbi sa nevakcinisanim, dvije doze: smanjenje od 72% unutar 24 nedjelje od druge doze, tri doze: 88% smanjen rizik dvije nedjelje nakon treće doze. Simptomatski slučajevi: samo jedna doza: 26% smanjenje rizika od oboljevanja od simptomatskog COVID-19 unutar četiri nedjelje od prve doze. Dvije doze: smanjenje od 18% unutar 24 nedjelje od druge doze. Tri doze: 63% smanjen rizik, dvije nedjelje nakon treće doze”, poručuje neuronaučnik i neuroimunolog Aljović.

Ova efikasnost nakon tri doze opada na 40-50% deset nedjelja od vakcinacije, kaže, uz napomenu da su ovo najnoviji rezultati iz Engleske. No, treba imati na umu, tvrdi on, da su tamo većinski vakcinisani AstraZenecom i vjerovatno je efikasnost veća kod Moderne i Pfizera.

“Bitno: Vakcine protiv COVID 19 još uvijek pružaju jako veliku zaštitu od hospitalizacije i smrti! Radi konteksta: Vakcinacija protiv gripa povezana sa 26% manjim rizikom od prijema na intenzivnu negu i 31% manjim rizikom od smrti u poređenju sa onima koji nisu vakcinisani”, kaže Almir Aljović, bh. naučnik na svom Twitter nalogu.

“Bezumlje za Novu godinu” dolazi na naplatu

Srpski epidemiolog Zoran Radovanović za dnevni list Nova danas je izjavio da je broj preminulih od COVID-19 u Srbiji četiri puta veći od broja koje su objavile zdravstvene institucije.

“Dozvolili smo bezumlje za Novu godinu, a to će skupo da nas košta. Omikron soj hara zemljama u kojima je daleko veći obuhvat stanovništva vakcinacijom nego kod nas. Sada imamo 12.000 umrlih, a zapravo je cifra četiri puta veća”, rekao je Radovanović.

Radovanović je naglasio da oni koji su primili samo dvije doze vakcine sada imaju slabiji imunitet “i u opasnosti su”.

Rekao je da omikron “udara na pluća” što će prema njegovoj ocjeni doprinijeti da se pojavi veliki broj slučajeva pneumonije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!