U BiH postoje profesionalni žalitelji koji obaraju tendere, hoće li ih izmijenjeni zakon zaustaviti?

Vijesti 31. maj 202419:24 0 komentara

U Bosni i Hercegovini postoje firme čija je stalna praksa ulagati žalbe na tenderima. Profesionalni žalitelji odugovlače proces javnih nabavki i na tome dobro zarađuju, dok u konačnici trpe građani. Zbog toga je sada pokrenut proces izmjena i dopuna zakona kojim bi se njihovo pogubno djelovanje u potpunosti zaustavilo.

“U toku je tenderska procedura” – jedan je od najčešćih odgovora nadležnih na pitanje zašto neka elementarna oprema nije nabavljena, zašto su infrastrukturni projekti zaustavljeni. Profesionalni žalitelji usporavaju provođenje javnih nabavki. Tako postoje firme koje svaki dan u godini podnose žalbe. Brojni su nelogični primjeri pa tako naprimjer budu objavljeni javni pozivi za gradnju bazena, molerske radove, a žalbu na odabir ponuđača ulaže firma koja se bavi proizvodnjom metalnih konstrukcija.

“Naglašavam, ovaj problem je eksplodirao! Potrebna je hitna reakcija”, upozorio je Tarik Rahić, direktor Agencije za javne nabavke BiH.

To pokazuje i statistika. Evidentan je porast broja žalbi u posljednjih deset godina. Tokom prošle godine zabilježeno je 4.038 žalbi. Neosnovano je čak 52 posto.

“U protekloj godini to je potrošilo 63.000 dana u procesu javnih nabavki. Dakle, 63.000 dana je bio zaustavljen proces javnih nabavki na različitim tenderima zbog onih koji su profesionalni žalitelji”, istakao je Saša Magazinović, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Njihovo postupanje je, smatra Magazinović, klasičan primjer reketarenja. Sada se u praksi dešava da profesionalni žalitelji registruju kompaniju u inostranstvu jer onda treba mnogo više vremena institucijama za cijeli proces.

“Nabavka oružja za sigurnosne agencije se već sedam mjeseci žalbama obustavlja. Više kompanija svojim žalbama zaustavlja proces nabavke, a vlasnik je isti čovjek”, dodao je Magazinović.

S druge strane, javne nabavke u Bosni i Hercegovini provode se uz kršenje propisa objavljivanja javnih nabavki, te u toku same dodjele ugovora, navodi se u finansijskoj reviziji institucija gdje se zaključuje da kod većine institucija BiH postoje postupanja koja nisu u skladu sa zakonskim aktima. U međuvremenu, pokrenut je proces izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama koji bi mnogo toga ispravio.

“Vrlo važno je i sankcionisanje profesionalnih žalitelja mjerom isključenja iz postupka javne nabavke, tzv. crna lista. Onaj ko se u budućnosti bude serijski žalio s ciljem zlonamjernog obustavljanja postupka ili iz nekog drugog razloga završit će na crnoj listi na period od 12 mjeseci”, naglasio je Rahić.

To bi moglo omogućiti efikasno provođenje javnih nabavki. Time institucije ne bi predugo čekale da tenderska procedura bude okončana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!