U BiH zbog afričke svinjske kuge eutanazirano preko 25 hiljada životinja

Vijesti 03. aug 202316:48 0 komentara
Vlada PŽ/FENA

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavskog kantona danas je u zgradi Vlade tog kantona održan sastanak o stanju s afričkom svinjskom kugom na području Posavskog kantona, Bosne i Hercegovine i državama okruženja te o načinima suzbijanja bolesti.

Sastanku su nazočili predstavnici Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, Pavo Radić i Aleksandar Nemet, kantonalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mato Brkić sa suradnicima, te predstavnik Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i veterinari s područja Posavskog kantona, saopćili su iz Vlade.

Kako je rečeno, afrička svinjska kuga pojavila se u Bosni i Hercegovini 21. juna ove godine i vrlo brzo se širi, a do danas je eutanazirano preko 25.000 životinja, oko 18.000 u Bijeljini.

“U Bosni i Hercegovini smo provodili zakonom propisane mjere, zabrane uvoza živih životinja i proizvoda životinjskog porijekla od te kategorije životinja iz zemalja u kojima se pojavila bolest, međutim bili smo svjesni da će se virus pojaviti. Jedina mogućnost borbe protiv ove bolesti je dizanje svijesti ljudi i velike bio sigurnosne mjere. Svinje treba držati u strogo zatvorenim objektima s visokim stupnjem bio sigurnosti”, kazao je Pavo Radić, zamjenik direktora u Uredu za veterinarstvo BiH.

Dodao je kako je Vlada Posavskog kantona na čelu s predsjednikom i resornim ministrom na vrijeme reagirala i adekvatno odgovorila na bolest.

“Sva žarišta širenja bolesti su riješena, a dosad je eutanazirano 197 svinja i nadam se da će se spriječiti širenje u ovom kantonu. Mi kao struka, kao doktori veterine nadamo se da će pobijediti nauka, da ćemo imati cjepivo i zaustaviti bolest”, poručio je Radić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!