U Bihaću i Mostaru odata počast žrtvama Vukovara (FOTO)

Vijesti 18. nov 202220:41 0 komentara
D. Omanovic/Anadolija

Svetom misom i paljenjem svijeća građani Mostara i na 31. godišnjicu stradanja iskazali su poštovanje žrtvama koji su dali živote za odbranu grada Vukovara. Svijeće su tradicionalno zapaljene u Vukovarskoj ulici, uz molitvu nakon mimohoda.

“Svake godine hrvatski narod diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine – tamo gdje živi, obnavlja sjećanja na taj strašan dan. To je dan kada se sjećamo pokolja u Škabrnji i pada Vukovara. Teška tragedija hrvatskog naroda i trenutak u kojem se činilo da se povijest ponavlja. Pogubljenja hrvatskih ljudi nakon Blajburga. To je značilo tjeskobu i strah za vlastitu egzistenciju”, izjavio je Marko Tokić.

“Teško je izreći da neko mora ići u smrt. Da nema dijaloga, da se ratom mora rješavati situacija. I na našim prostorima u Bosni i Hercegovini je nažalost bilo isto. Treba rješavati mirnim putem, dijalogom. Bolji način naći. Rat nikom nije donio sreću”, smatra Zdravka Škegro.

Grad Bihać
Grad Bihać
D. Omanovic/Anadolija
D. Omanovic/Anadolija
D. Omanovic/Anadolija
D. Omanovic/Anadolija

Svijeće zapaljene i u Bihaću

U organizaciji Gradske uprave Bihać, Katoličkog školskog centra “Ivan Pavao II” i Župnog ureda sv. Ante Padovanskog večeras je na platou Crkve sv. Ante Padovanskog paljenjem svijeća i molitvom za duše žrtava obilježena 31. godišnjica od pada Vukovara i zločina nad civilnim stanovništvom tog grada.

– U skladu sa civilizacijskim normama svake godine obilježavamo tužne godišnjice stravičnih zločina nad civilnim stanovništvom u našoj zemlji, kao i susjednoj Republici Hrvatskoj. Mi večeras šaljemo iz Bihaća poruku da se ovakvi zločini nikada neće zaboraviti, a isto tako šaljemo poruku da su suživot, tolerancija i međusobno uvažavanje nešto što je garant opstanka Bihaća i Bosne i Hercegocine – poručio je Elmedin Mehadžić uime Gradske uprave Bihaća.

Iz Bihaća je večeras odaslana poruka Vukovaru i Vukovarčanima da Bihać i Bišćani razumiju tragediju koja im se dogodila prije 31 godinu, kada je grad heroj Vukovar ali i Škabrnja doživjeli neviđenu tragediju i jedan od najvećih masovnih zločina koji su se dogodili na tlu Evrope nakon završetka Drugog svjetskog rata.

– Mali broj branitelja Vukovara suprostavio se daleko većem neprijatelju kojeg je činila tadašnja Jugoslavenska armija i tamošnje srpske paravojne formacije. Nažalost, nakon 87 dana nadljudske borbe Vukovar je pao, ali taj pad je još jedanputa osnažio vjeru da Evropa može biti bolja i evo 31. godišnjica ovdje iz Bihaća koji zna šta znači biti u okruženju jer i Bihać je tisuću dvijesta i jedan dan bio u okruženju u posljednjem odbrambeno-oslobodilačkom ratu 92-95. godine – poručio je dr.sci Franjo Jurić povijesničar iz Bihaća.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!