U blizini Sarajeva oaza gdje se diše dublje, a stres nestaje ubrzo nakon dolaska

Zbog sve veće političke napetosti, neizvjesne globalne situacije i ubrzanog tempa života bijeg u prirodu savremenom čovjeku postaje velika potreba. U BiH brojne su lokacije adekvatne za to: jedna od njih nalazi se nedaleko od Sarajeva.

Vodopad Skakavac visok je čak 98 metara. U njegovoj blizini evidentirano je 1500 biljaka, brojne od njih su ljekovite, endemske i rijetke.

I na stijenama oko vodopada razvija se takva vegetacija. U šumi pored: bogat i biljni i životinjski svijet. Upečatljive su gljive, uglavnom jestive, no ima i otrovnih. Na ovoj lokaciji zadovoljstvo neće samo naći oni koji vole mir, nego i ljubitelji adrenalina: tu je penjalište od 2,4 km sa 17 smjerova. Vrijedi posjetiti i nekropole stećaka, plato Skakavac, kao i planinarski dom. Uz sve to – posjetitelji ne mogu zalutati, cijelo područje je mapirano.

”Označili smo i digitalno mapirali 65 km staza… omogućili da na svojim mobitelima pratite sve informacije i planirate kretanje. Uredili Via Feratu kao atraktivno penjalište, dodali info panele, nove šadrvane za odmor u prirodi i još mnogo toga”, kazao je Srđan Mandić, načelnik Općine Centar Sarajevo.

Sve je to urađeno u sklopu projekta Nature for Recovery. Mjesto prelijepih vidikovaca, brojnih izvora – postaje jedinstveno turističko područje.

”Trenutno se postavlja dječiji adrenalinski park na lokalitetu Bukovik. Ovdje možete vidjeti brdska bicikla koja će biti stavljena u funkciju za iznajmljivanje za goste koji posjećuju ovaj lokalitet. Posebno smo se posvetili domaćim proizvođačima sa ovog lokaliteta. Tako da ćemo u narednom periodu postaviti drvene štandove za prodaju domaćih proizvoda koji dolaze sa ovog lokaliteta”, naveo je Haris Sijarić, menadžer projekta ”Nature for Recovery”.

Asad Jelešković iz Javne ustanove za zaštićena prirodna područja KS je dodao:

”U sklopu ovog projekta vršit će se i sanacija staze koja ide u podnožje vodopada Skakavac i koja je prošle godijne uništena uticajem prirode, odnosno vremenskih prilika… odronom stijene”, pojasnio je Jelešković.

Pravi smiraj za dušu, tako posjetitelji ocjenjuju park prirode Skakavac. U ovom kompleksnom ekosistemu, kako ga označavaju ljubitelji prirode, diše se dublje, a stres nestaje ubrzo nakon dolaska.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad