U Bosni i Hercegovini do sada vakcinisano oko 2.600 djece

U Bosni i Hercegovini danas 275 novih slučaja zaraze koronavirusom, preminula je 41 osoba. Stižu i nove preporuke. Tako je u Federaciji predložen početak vakcinacije za djecu stariju od 12 godina sa oslabljenim imunološkim sistemom. Preporučuje se mRNK vakcina. Do sada je u BiH evidentirano oko 2.600 vakcinisane djece.

U Republici Srpskoj od 23. augusta moguća je vakcinacija djece starije od 12 godina. Iz odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH smo dobili informaciju da je u sklopu operativnog plana vakcinacije koji se primjenjuje na području Brčko Distrikta, uvršteno prioritetno vakcinisanje djece sa poteškoćama u razvoju. Djeca su na području Brčko Distrikta vakcinisana i iz razloga nastavka školovanja van BiH ili učešća na međunarodnim sportskim takmičenjima.

“Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge je u procesu imunizacije protiv koronavirusa od početka marta do sada vakcinisalo do 20 osoba mlađih od 18 godina i to isključivo uz pisanu saglasnost roditelja”, naveo je Sead Šadić, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona dobili smo informaciju da na ovom području djeca nisu vakcinisana, te da Zavodu nisu prijavljena ona koja su vakcinisana negdje drugo, a da za adresu prebivališta imaju pomenuto područje. Identična situacija je i u Tuzlanskom kantonu.

“Na području Tuzlanskog kantona još uvijek nismo evidentirali djecu mlađu od 18 godina koja su vakcinisana bilo kojom od vakcina koje su nam trenutno dostupne”, istakla je Maida Mulić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK.

U Kantonu Sarajevo prema podacima Zavoda zdravstvenog osiguranja, evidentirane su 74 osobe mlađe od 18 godina koje su potpuno vakcinisane, ali ne na području KS, već u susjednim državama. Očekuje se da će u narednom izvještaju ovaj broj biti i tri puta veći.

Prema podacima Instituta zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе vakcinacija djece u dobi od 12 do 18 godina provodi se vakcinom Pfizer uz preporuku da se vakcinišu djeca ovog uzrasta ukoliko imaju neka oboljenja koja ih čine podložnijim težim formama COVID-19. Do sada je u Republici Srpskoj vakcinisano 70 djece uzrasta 12-14 godina i 2540 djece uzrasta 15-19 godina.

U svijetu djeca od 12 od 18 godina odavno imaju mogućnost da prime vakcinu protiv koronavirusa. Velika Britanije, SAD, Španija, Danska, Norveška, Kina, Srbija, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Njemačka samo su neke od zemalja koje su odobrile vakcinaciju ove dobne skupine.

“Stalna komisija za vakcinisanje (STIKO) je nakon dosta analiza preporučila vakcinisanje djece i mladih od 12 do 17 godina i do polovine augusta je više od milion djece primilo barem jednu vakcinu, što je oko 22,5% ove starosne grupe”, istakao je Mehmed Smajić, novinar Deutche Wellea.

Stručno savjetodavno tijelo Federacije BiH, kada je u pitanju vakcinacija djece protiv koronavirusa preporučuje vakcinisanje djece u dobi od 12 i 17 godina, ali sa ozbiljnom imunosupresijom. Preporučuje se mRNK vakcina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!