U Briselu preko 40 političkih aktera iz BiH na drugom političkom forumu: Gdje smo mi na putu ka EU?

Vijesti 05. dec 202307:14 1 komentar
Reuters/Yves Herman

Preko 40 političkih aktera iz BiH otišlo je u Brisel na drugi politički forum pod predsjedavanjem evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija.

Čelni ljudi Evropske unije još jednom će pokušati uvjeriti bh. političare da ova zemlja nema drugu alternativu, ali će pitati za reforme. Hoće li propasti još jedna prilika za dogovor?

Podsjećamo, posljednji sastanak lidera Trojke s HDZ-om, rezulitrao je, tvrde učesnici, jasnim prioritetima iz Federacije. Oni su spremni raditi na reformama.

Partneri iz Republike Srpske imaju pak drugačije planove. Ministar Staša Košarac će, prije odlaska u Brisel poručiti, fokus Republike Srpske, i preduslov za evropski put je odlazak OHR-a, stranaca iz Ustavnog suda, te u konačnici integralno, a ne parcijalno usvajanje 14 prioriteta.

Treba napomenuti kako se Nizozemska otvoreno protivi otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom u martu.

Kompletan politički vrh BiH ide u Brisel: Hoće li propasti još jedna prilika?

Dragan Čović, lider HDZ je kao i ranije iskazao optimizam.

“Proći ćemo sve teme i čini mi se, ako bismo mi pokazali vrlo jasnu otvorenost i da svi želimo isto, onda smo vrlo blizu toga da se i u prosincu taj proces proglasi pozitivnim. Da ne pretjerujemo, mi ćemo pokazati vrlo jasnu europsku opredijeljenost i definirati ovih pet, šest stvari koje su još ostale, od Izbornog zakona, Proračuna prije svega, Zakona o sukobu interesa i još nekoliko rješenja koja su prepoznata kao minimum kako bi nam se dala jasna poruka o otvaranju pregovaračkog procesa. Ja sam optimističan”, dodao je on.

Čović optimistično iz Brisela: Pokazat ćemo opredijeljenost i definisati stvari koje su ostale – među njima i Izborni zakon

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare