U brojnim gradovima proslava praznika Bogojavljenje: Za Časni krst plivala i djeca, pobjedu odnijele i žene

Vijesti 19. jan 202420:32 0 komentara

Na Bogojavljensku noć, u ponoć, nebo se otvara, želje se ispunjavaju - vjeruju pravoslavni vjernici. Ujutro prvo liturgija, pa litija. Ulicama brojnih gradova prošlo je sveštenstvo, ali i mnogobrojni vjernici...

Za osveštani časni krst u hladnim rijekama plivala su po 33 mladića. Simbolična brojka Hristovih godina kada je stradao. U pojedinim mjestima i više njih, ali i žene. Osim najhrabrijih, svake godine budu i oni koji su najbrži.

“Plivao sam prve godine i sada evo slava Bogu, Bog je tako odlučio da ja danas budem pobjednik, ali prije svega bih istakao da svi ovi momci što su plivali su zaista pobjednici”, kaže Goran Dubovina pobjednik u Istočnom Sarajevu.

Nikola Ćosić iz Banjaluke učestvovao je treći put i treći put pobijedio.

“Ovaj krst prvenstveno želim da posvetim svojoj porodici i svojoj djevojci i svim poštenim i dobrim ljudima koji se mole Bogu za simbol zdravlja, sreće i veselja”, poručuje.

Najmlađi pobjednik je iz Trebinja: “Imam 15 godina i drugi put učestvujem.”

No, tu je i hrabra Zlata Stanojević koja je pobjedu odnijela u Bratuncu.

Plivalo se za časni krst, no, plivalo se i za Slobu. Banjalučanina, koji zbog problema sa vidom mora na operaciju u Rusiju. Želja da pliva za časni krst, mu je uskraćena ove godine, zbog čega su se njegovi sugrađani odlučili na humani gest.

“Također želim da uručim ovaj krst Slobi, koji ove godine ide na operaciju u Rusiju za vid i ovaj krst je simbol da će on progledati i biti zdrav”, kaže banjalučki pobjednik Nikola Ćosić.

“Ovi krstom želim da poželim prije svega zdravlje a da pozovem zajedno na slogu i na mir jer mislim da nam je sloga i mir pored zdravkja najviše potrebno jer je evo svjedoci smo kako na našim prostorima tako i u Evropi i u svijetu da su eskalacije sukoba”, dodaje Slobodan Kesić

Hladna voda nije mogla ništa ni najmlađima: “Nije me bilo strah, ali mi je bilo hladno”,“Malo se smrzneš, ali je lijepo iskustvo” – kažu najmlađi učesnici.

Među srećnicima koji su izvučeni ove godine u plivanju za časni krst, bio je i gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković.

“Ono što je važno reći je da ovo nije nikakvo takmičenje nego naša zajednička želja da nosimo krst kao simbol našeg stradanja, naše borbe, vaskrsenja, simbol krsta koji naš narod nosi kroz vjekove”, kaže gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković

Po vjerovanju pravoslavaca, plivači za časni krst, smatra se, biće zdravi i srećni tokom cijele godine. Djevojke uoči praznika spavaju sa ogledalom pod jastukom, kako bi sanjale mladića za kojeg će se udati. U crkvama i hramovima dijeli se osveštana vodica. Za zdravlje. Bog se nakon Isusovog krštenja u rijeci Jordan javio u 3 ličnosti. Otac, Sin i Sveti duh, koji je u obliku goluba sletio na Isusovo rame. Pravoslavni vjernici se zbog toga na današnji dan pozdravljaju pozdravom, Bog se javi, Vaistinu se javi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!