U Bužimu obilježen 15. oktobar– Međunarodni Dan žena na selu

Vijesti 14. okt 202318:29 0 komentara
FENA

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva pridružilo se globalnoj zajednici u obilježavanju 15. oktobra, Međunarodnog Dana žena na selu, a ove godine obilježavanje ovog datuma upriličeno je u Bužimu.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić u pratnji predstavnice UN Women kancelarije u BiH Jo-Anne Bishop, posjetio je Udruženje žena „Izvor“ u Bužimu prilikom čega su zajednički razgovarali s predstavnicama ovog udruženje te obišli sajam „Naše domaće, sada i ubuduće“.

Tokom sastanka s predsjednicom ovog udruženja, Jasmirom Mehić, istaknuta je opredijeljenost za podršku razvoju ženskog poduzetništva i snažnijem osnaživanju žena u Bosni i Hercegovini što uključuje i plansko izdvajanje sredstava za projekte kojima upravljaju ili su uključene žene.

– Svi mi, bez obzira na pol, starost ili političku pozadinu, imamo ulogu u podršci ženama na selu i izgradnji pravednijeg i prosperitetnijeg društva. Samo zajedničkim radom možemo ostvariti promjene koje će im omogućiti da ostvare svoj puni potencijal. U ime Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, ponosno čestitamo Međunarodni Dan žena na selu svim ženama u ruralnim zajednicama naše zemlje. Vaša predanost, hrabrost i posvećenost zaslužuju naše najdublje poštovanje. Planovi ovog ministarstva u narednom periodu bit će i povećana zastupljenost žena kroz Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju, izjavio je federalni ministar Kemal Hrnjić u povodu 15. oktobra, Međunarodnog Dana žena na selu.

Ministar Hrnjić ukazao je i na potrebu dodatnog izdvajanja sredstava za žene u poljoprivredi i ruralnom razvoju, navode iz Federalnog ministarstva.

– Kao ministarstvo odgovorno za unapređenje sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja, obavezujemo se da ćemo nastaviti raditi na unapređenju uslova života i rada žena na selu. To uključuje podršku investicijama u razvoj ruralnih područja u kojima će se olakšati rad i privređivanje žena, unaprijediti žensko preduzetništvo i obezbijediti jednaka prava i mogućnosti za sve. Ponosno ističemo da je ovo Ministarstvo prepoznalo značaj žena u poljoprivredi te im kroz odobrenje zahtjeva po modelu podrške ruralnom razvoju dodijelilo dodatnu podršku. U prethodnih šest godina resorno federalno ministarstvo je kroz modele ruralnog razvoja i poticaja proizvodnji izdvojilo više od 75 miliona KM za žene koje su nositeljice porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, vlasnice obrta i preduzeća, kazao je ministar Hrnjić.

Predstavnici UN Women kancelarije u BiH predstavili su novi projekat ove međunarodne organizacije koji za cilj ima da otkloni strukturalne barijere kroz uvođenje tehnologija koje bi uštedjele vrijeme i rad i inovativne izvore financiranja, te kroz osposobljavanje žena da se bolje nose sa izazovima, da poboljšaju svoje standarde življenja i socio-ekonomski položaj i živote svojih porodica u ruralnim sredinama.

– Ovim projektom nastojimo pilotirati nove modele programa podrške ženama u ruralnim sredinama i otvoriti nove prilike za ekonomsko osnaživanje žena. Jako nam je drago što je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva prepoznalo važnost projekta i nadamo se pozitivnim rezultatima naše saradnje. Današnji sajam je dokaz važnosti investicija u ekonomsko osnaživanje žena na selu. Zadovoljstvo nam je što UN Women može doprinijeti dodatnom osnaživanju žena u ruralnim sredinama kroz novi projekt sa FAO koji podržava Švedska. Današnjim obilježavanjem Međunarodnog dana žena na selu dodatno želimo skrenuti pažnju na važnost pružanja podrške svim ženama i djevojčicama u BiH, jer je naša obaveza da niko ne ostane po strani – rekla je predstavnica UN Women BiH.

– Neminovno je da sistemskim pristupom možemo i trebamo poboljšati položaj žena na selu a na tom putu Udruženje žena ‘Izvor’, već više od jedne decenije realizira brojne aktivnosti osnaživanja i podrške ženama u Bužimu i Krajini što bi mogao biti uspješan model i za druge sredine – izjavila je predsjednica Udruženja žena “Izvor” iz Bužima Jasmira Mehić.

Naglašeno da navedeni datum predstavlja priliku da se oda počast čestitim i vrijednim ženama koje čine srž ruralnih zajednica širom naše zemlje te predstavlja priliku da se naglasi ključna uloga žena u ruralnom razvoju, poljoprivredi i očuvanju tradicije. Istaknuto je da su žene na selu neumorne radnice koje često rade u poljoprivredi, brinu o domaćinstvu i podstiču ekonomske aktivnosti te da je njihov doprinos našem društvu neprocjenjiv, a navedeni datum samo prilika da se isti istakne i prizna.

Međunarodni dan žena na selu obilježava se svakog 15. oktobra i to od 1995. godine kad je ovaj datum ustanovljen na Svjetskoj konferenciji žena Ujedinjenih nacija održanoj u Kini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!