U Čeliću od poplava spašavani ljudi i stoka, ali jagode nisu mogle

Vijesti 31. maj 202319:02 0 komentara
N1

Višednevne obilne kiše prouzročile su rast vodostaja i poplav e u više gradova. Najteže je trenutno u Čeliću, Loparama, Tuzli i Tesliću. U Čeliću je proglašeno stanje prirodne nesreće. Građani sa zebnjom dočekuju noć.

Besana noć je iza mještana koji su pokušavali da sačuvaju što više od onoga što su godinama sticali. Lopatama, šlaufima, pumpama… bore se sa ostatkom vode i blatom koje je donijela razjarena vodena bujica. Živa je glava, kažu, a sve ostalo će nadoknaditi. Ipak, podsjećaju da još čekaju na nadoknadu štete od prošle godine. A, milionske su, podsjećaju.

U opštini Čelić najviše je stradala mjesna zajednica Brnjik, gdje je, osim brojnih uništenih domaćinstava, pomoćnih bjekata, bujična voda odnijela i dio ovog puta.

Protekle noći, iz okolnih mjesta, evakuisano je nekoliko porodica, ali i stoka, kojoj je, doslovno, voda došla do grla. Jer, ulazila je sa druge strane, nakon što je odnijela dva metra nasipa. Evakuisali su neke i danas, jer moraju na sigurno, kako boravak u vodi ne bi prouzrokovao kobne posljedice po njihov život.

A, s obzirom na to da se ovdašnje stanovništvo, pretežno, bavi poljoprivredom, najgore su prošli usjevi i voće. Mujaga Mešić iz mjesta Agići, mladi je poljoprivrednik, koji se bavi uzgojem jagoda, koje su, poznato je, i zaštitni znak opštine Čelić. Sve je uništeno. Procjenjuje da je šteta oko 10 hiljada KM. Prošle godine je bila oko sedam, a ni do danas je njegova porodica, nije naplatila.

U domaćinstvu Mesic u mjestu Agići stradale jagode. Šteta se procjenjuje najmanje 10 hiljada KM. Naknadu štete nisu dobili ni prošle godine kada je procijenjena na oko sedam hiljada.

Više u prilogu Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!