U četvrtak najkasnije odluka Suda BIH po žalbi SNSD-a

Vijesti 13. dec 202212:23 0 komentara
Nebojša Vukanović/Blog

Sud Bosne i Hercegovine najkasnije će u četvrtak odlučivati po žalbi SNSD-a na odluku CIK-a da sporni listić za izbor delegata u Dom naroda Bosne i Hercegovine proglasi važećim.

Izbornu žalbu političkog subjekta – stranke SNSD Milorad Dodik rješavaće u skladu sa Zakonom u postupku rješavanja po izbornim žalbama, a najkasnije u roku od tri dana od dana zaprimanja izborne žalbe u Sudu BiH, kažu u ovoj pravosudnoj instituciji uz podatak da je žalba zaprimljena 12.12.dakle, jučer u ponedjeljak.

U SNSD i dalje tvrde da je CIK nevažeći listić poglasio važećim.

“Očekujemo da će Apelaciono vijeće Suda BiH potvrditi žalbu SNSD-a i poništiti odluku CIK-a. Zna se ko je dobio legitimitet da predstavlja Republiku Srpsku, a to je SNSD sa koalicionim partnerima”, kaže portparol SNSD radovan Kovačević.

Da li je nevažeći listić ipak važeći?

Četiri liste SNSD-a i jedna SDS-a dobile su dovoljan broj glasova za izbor srpskih delegata u Dom naroda BiH, prema Komisiji za izbor i imenovanja NSRS.

No, nakon što je odluka Narodne skupštine dostavljena Centralnoj izbornoj komisiji BiH na ovjeru, stvari su dobile drugu dimenziju. CIK je listić na kojem je iksom označen subjekt PDP označio važećim, te je to bio razlog za žalbu Sudu BIH koju je uputio SNSD.

Ukoliko žalba stranke Milorada Dodika bude odbijena, nedostajući delegat u Klubu Srba u državnom Domu naroda biće biran žrijebanjem između SNSD-ovog i PDP-ovog kandidata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!