U Danu uživo o novim Dodikovim prijetnjama, komemoraciji Harisu Burini

Vijesti 07. jun 202412:42 0 komentara
N1

U posljednjem ovosedmičnom izdanju Dana uživo, između ostalog, donosimo reakcije na najave Milorada Dodika o održavanju referenduma za nazavisnost Republike Srpske. Provjeravamo hoće li novi trendovi u saobraćajnim komunikacijskim tehnologijama poboljšati sigurnost na cestama u BiH? Bili smo i na komemoraciji istaknutom bh. glumcu Harisu Burini.

Republika Srpska bi se mogla pridružiti Srbiji nakon njenog budućeg otcjepljenja od Bosne i Hercegovine – poruka je Milorada Dodika iz Rusije. Hoće li istrajati u ovome ili će sve ostati slovo na papiru? Šta se može očekivati nakon sutrašnjeg Svesrpskog sabora? Je li ovo politički događaj? Zašto nisu svi Srbi pozvani? Među onima koji nisu pozvani su i predstavnici Liste za pravdu i red. Za Dan uživo govori poslanik u NSRS iz Kluba Liste za pradu i red, Đorđe Vučinić.

Kako će biti razriješena kriza u kojoj se BiH nalazi? Hoće li zaživjeti ideja o održavanju referenduma za nezavisnost Republike Srpske? Da li je nakon ovakvih najava sada jasnije ko je od političara za EU put, a ko ga blokira? Šta je BiH donijela Rezolucija o genocidu u Srebrenici, a šta će donijeti Svesrpski Sabor? U kakvoj atmosferi će BiH dočekati predstojeće lokalne izbore? Sve ovo pitamo Božu Ljubića, predsjednika Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Kuda ide Zapadni Balkan? pitanje je u fokusu trodnevnog Sarajevskog plenuma “Quo vadis, Balkan?”. Pedeset uglednih učesnika iz različitih sfera društvenog života raspravljaju o kritičnim pitanjima koja oblikuju budućnost ovog regiona. Ima li budućnosti dok smo zaglavljeni u prošlosti? Kada će biti završen proces pomirenja, može li region do katarze? Zašto je Kosovo zaustavljeno kada je bilo “na korak” do prijema u Vijeće Evrope – pitamo kosovskog političara i advokata Azema Vlasija.

U Sarajevu Međunarodna konferencija – Novi trendovi u saobraćajnim i komunikacijskim tehnologijama u organizaciji Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu i Instituta za saobraćaj i komunikacije. Hoće li ove tehnologije povećati sigurnost na cestama i kako do smanjenja saobraćajnih nesreća, pogotovo onih sa smrtnim ishodom – odgovore ćemo čuti od eminentnih stručnjaka i profesora.

Sa vama od 16:15 – Ena Branković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!