U Derventi najbrutalniji napad na povratnika u ovoj godini: Žrtva se bori za život, mještani strahuju

Vijesti 16. okt 202319:15 0 komentara
N1

Brutalno nasilje u selu oko Dervente zgorzilo je sve, a u strah i nesigurnost gurnulo je povratnike. Marko Mišić, povratnik, krvnički je pretučen dok je pokušavao da zaštiti svoju imovinu – šumu. Dok mu se za život bore ljekari u Slavonskom Brodu i njegovim Brezicima, selu pored Dervente, zavladao je muk.

Kiša je većinu tragova sprala. Tu su tek drva, rukavica i sada blato. Zbog slučaja koji je šokirao sve u selu je muk. Do lokacije na kojoj je pronađen napadnuti Marko dovela nas je Besima. Njen supug Omer krenuo je u potragu kada komšiju nije pronašao u kući.

“Pa eto, šta mi je poznato toliko da su ga ovdje našli krvavog, ubijenog. Eto to, toliko znam, a ko je to uradio to ja ne znam, to kažu, pretpostavljaju šumokradice, ti šumu što sijeku”, kazala nam je Besima Mujkanović.

Tokom napada 68-godišnjem Marku nanesene su teške povrde zbog kojih je smješten na Odjel intenzivne njege u bolnici u Slavonskom Brodu. U napadu u četvrtak je zadobio povrede glave, grudnog koša, povrijeđena su mu i pluća, slomljena rebra. Sve zbog onog na šta mještani, povratnici prije svega, godinama ukazuju na šumokradice sa kojima nadležni nikako da se obračunaju, a koji najčešće napadaju imovinu povratnika kojih je ovdje veoma malo.

Od predratnih oko 7.500 u selima koja gravitiraju obližnjem franjevačkom samostanu Plehan živi tek 91 mještanin. Da se zaista radi o napadu zbog krađe šume za N1 je potvrđeno iz dobojske policije.

“Lišeno slobode je lice inicijala M.Ć. i jedno maloljetno lice. Navedena lica su uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu „Ubistvo“ predana u nadležnost Okružnog javnog tužilaštva Doboj i istima je određen pritvor”, navedeno je u saopštenju.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Doboj za sada, o cijelom slučaju, muk. Porodica napadnutog povratnika u selo Brezici vratila se 2015. godine. Ni supruga, niti sin Marka Mišića, nisu htjeli pred kameru, ali iza kamere govore o teškom životu povratnika obnovi koju su sami završili i miru kojem su težili. Cijelo selo čeka vijesti o Markovom zdravstvenom stanju koje je teško, ali uprkos tome život se odvija.

“I znači bolje mu je malo a? – Kažu bolje je, došao je sebi”, raspituje se Ivan Čičak među gostima.

U ovom mjestu dobri su domaćini, a poznato je da dobri domaćini goste dočekuju uz rakiju. Ivan Čičak koji s vremena na vrijeme dođe iz Zagreba svoju ovogodišnju peče. Sa gostima priča o suživotu, ali najvećem problemu mještana na koji institucije ćute.

“Mi do sad nikakvih problema što se toga tiče nismo imali. Normalno tu se drva sijeku, to se krade na sve strane što se toga tiče. Kod mene su sjekli tu, moju šumu su sjekli, nisam ništa, otiću u Zagreb, doći će polupšaće mi prozore. Onda bolje ćuti i gotovo. A Marku je nedavno sasjeklo njegovu šumu i to dobru šumu i onda je njega to iziritiralo. Mi i kad nazovemo kaže on, je li sijeku tvoju šumu, ne sijeku, ne možeš ništa. To ti je odgovor, nije tvoje”, prepričava Ivan.

S obzirom na takve odgovore strahuje se da se sve radi uz saglasnost politike. Mještani, razumije se, o potencijalnim krivcima ne govore javno. Nakon napada traže javnu rasvjetu, uređenije puteve, češće policijske patrole. Opštinske vlasti nisu, ali ih je bar saslušala zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Duška Jurišić.

“Šumokradice su, po svoj prilici, uvezane sa lokalnim biznismenima, koji kupuju i obrađuju drvo odnosno šumu, navodno postoji i sprega sa poltikom i to je problem sa kojim se treba suočiti ne samo tužilaštvo, nego cijela zajednica”, kaže Jurišićeva.

Zajednica za sada ćuti. Napadi na povratnike sve su učestaliji u oba entiteta, a posebno u Republici Srpskoj. Ministarstvo unutrašnjih poslova ne odgovara na upit o broju napada samo u ovoj godini, ali se bilježe najmanje četiri do sada. Ovaj posljednji je najbrutalniji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!