U isčekivanju burne sjednice NSRS nameće se pitanje: Gdje vlast planira naći gotovo milijardu za krpljenje rupa?

Vijesti 04. dec 202320:23 1 komentar
N1

Novca ima, tvrdi premijer Republike Srpske - i za veći minimalac i za budžetska davanja i za isplatu dugovanja. Optimistično, budžet za narednu godinu po hitnom postupku šalje u Narodnu skupštinu. Dok se burna sjednica čeka, čitaju se materijali iz kojih se nameće pitanje – gdje vlast planira naći gotovo milijardu maraka za krpljenje rupa?

Prvi hladni ponedjeljak u decembru u Vladi Republike Srpske počeo je ranim i dugim sastankom premijera sa predstavnicima poslovne zajednice. Lica ozbiljna o temi o kojoj se u Vladi već odlučilo – budžetu za narednu godinu.

“Pa mislim da se može sa amandmanima popraviti, ako se ima želja, mada smo i mi iskazali svoje negodovanje što su kasno došle konsultacije”, rekao je Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

O budžetu i ekonomskoj politici za narednu godinu Vlada je donijela odluku na sjednici održanoj u petak. Tada nije saopštena odluka o najnižoj plati o kojoj je i na današnjem sastanku bilo riječi. Poslodavci i Vlada našli su se u raskoraku između realnog i po vlast poželjnog, s obzirom na to da je Milorad Dodik najavio minimalac od 1050 maraka.

“Nismo pričali previše o najnižoj plati, mi smo iznijeli svoje stavove, iznijeli smo šta se stvarno dešava. Iznijeli smo negativne posljedice toga i premijer je rekao da će u narednim danima Vlada donijeti odluku”, dodao je Trivić.

Vlada, odnosno premijer, koji se o današnjem sastanku oglasio šturim saopštenjem, informaciju o iznosu najniže plate zapravo očekuje od Ekonomsko-socijalnog savjeta, tijela sačinjenog od predstavnika reprezentativnih sindikata, udruženja poslodavaca i Vlade.

“Osim članova Vlade svi ostali imaju mjesečnu nadoknadu u nivou najniže plate. Kada su se i šta su se zadnji put dogovorili? Ja očekujem da se oni dogovore, to je njihova zakonska obaveza. Oni se kriju iza leđa Vlade, iza leđa premijera i onda će lakše biti tući po premijeru”, naveo je Višković.

Sudeći po prijedlogu budžeta za narednu godinu odluka o minimalcu je već donesena, ali javnosti nije saopštena, budući da Vlada računa na rast prihoda od poreza za 10%. Ukupan budžet iznosi 5,7 milijardi maraka. Premijer tvrdi da je stanje finansija stabilno, ali po javnu kasu i naredna godina bi mogla biti turbulentna.

Cijelu priču donosi reporter Mladen Vujinović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare