U Jablanici jučer niko nije pronađen, pomoć i dalje stiže u velikim količinama

Vijesti 09. okt 202412:44 0 komentara
F.Z./N1

Iako su ranije najavljene, u noći sa utorka na srijedu nije bilo obilnijih padavina i novih problema na području Općine Jablanica koja je prošle sedmice pogođena poplavama.

Zbog upozorenja da bi moglo doći do obilnih padavina koje bi mogle pokrenuti nova klizišta i ponovno ugroziti stanovnie, Federalni štab civilne zaštite sinoć je donio naredbu o obaveznoj evakuaciji stanovništva sa ugroženih područja Općine Jablanica i Grada Konjica koja su nedavno pogođena poplavama.

“Evakuirane osobe smještene su u privatnom smještaju u gradu te u organiziranim kolektivnim prihvatilištima, gdje su im osigurani ležajevi, hrana, voda i osnovne higijenske potrepštine”, potvrdio je Kenan Šašić iz Civilne zaštite Općine Jablanica.

N1

Potraga za nestalim osobama, čišćenje terena i osposobljavanje putne komunikacije te snabdijevanje električnom energijom i vodosnabdijevanje ostaju i danas prioriteti.

Prema informacijama iz Policijske stanice Jablanica, i pored nadljudskih napora koje ulažu spasioci na terenu, tokom jučerašnjeg dana nije pronađena nijedna žrtva. Prema dosadašnjim informacijama 16 je mrtvih i 4 nestalih.

Kada je u pitanju pomoć ljudima poplavama pogođenih područja, ona je, kaže Šašić, proteklih dana stizala u velikim količinama.

“Apelujemo na sve dobre ljude da odjeća nije pozrebna, imamo dovoljno količine vode. Što se tiče prehrambenih artikala – meso, brašno i ulje. Prioriteti se svaki dan mijenjaju, tako da su potrebe različite iz dana u dan”, kazao je.

Sve informacije pratite na našem LIVE BLOGU

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!