U Jablanici se radi dan-noć kako bi spasili kuće: Neki sedmicama bez vode, za priključak na vodovod potrebno 650 KM

Vijesti 24. okt 202420:45 0 komentara
N1

Naša ekipa i danas je bila s mještanima u okolini Jablanice. Iako gotovo u potpunosti uništene, od kuća, ne odustaju. Čisti se dan i noć.

Porodica Begović izgubila kuću, ali spasila 2-godišnju unuku

Sve ono što su godinama gradili, nestalo je za jednu noć. Bujica je uništila pola kuće porodice Begović, a njen ostatak učinila je neprepoznatljivim. Kada su uspjeli spasiti dvogodišnju unuku, priča Edina Begović, svaki njen strah je nestao.

“Mi smo samo čuli vodu, ništa drugo. Da smo znali da je srušena ova strana kuće, poludjeli bi. Sin je htio skočiti nismo mu dali. Onda smo uspjeli izaći, spasili curicu. Otišli kod komšije, onda kod kćerke u Jablanicu”, kazala je Edina za N1.

Njen muž neprestano radi iako je šteta stopostotna. Očito ne želi odustati od svoje rodne grude.

“Nešto malo čisti, vuče džaba je. Nije to od jučer, tu je oduvijek. Dođe svaki dan da ga što ono kaže želja mine. Šta će biti ne znam… teško je”, ističe.

I porodica Balić u naselju Mirke radi svaki dan. Klizište je uništilo njihova auta i prvi sprat kuće.

“Mene djeca tjeraju da odem odavdje, ali mene nešto drži. Svako jutro ustanem sa voljom da radim i čistim ovdje. Sin me u tome prati. Opet hoću da pohvalim ljude koji su došli sa strane, hvala nekim i domaćim. Malo je domaćih koji su pružili ruke. Molila sam da mi ne odmažu, što me sleduje da mi dođe, a sve se okreće na političku situaciju”, kazala je Aiša Balić.

Ističe kako nije imala vode sve do sat vremena unazad danas, kada je stigla naša ekipa.

Priključak na gradski vodovod – 650 KM

N1

U sličnim problemima proteklih sedmica bila je i porodica Salema Budima. Vode nisu imali jer je uništen njihov rezervoar.

“Sad smo se priključili na gradski vodovod i to nas je koštalo. Platili smo 650 KM, evo jutros sam išao”, naveo je.

Ovdje je do najvećeg problema došlo, pričaju mještani, jer potok nije mogao protjecati usljed gradnje na njemu.

“Ovo je potok koji je ovdje zatvoren, kanal je zatvoren. Nastala je akumulacija, stvorilo se jezero. Potok je otišao na drugu stranu jer je zatrpan i skreno je na kuće. Probudilo nas je, djeca, žena, unučad, skaču i vrište. Izašao sam da skrenem vodu i nisam mogao…”, rekao je Salem.

Čehari i dalje bez puta

S druge strane rijeke nalazi se naselje Čehari koje nije stradalo kao naselje Mirke, ali je putna komunikacija uništena. Mještani objašnjavaju da je kamenje sa neaktivnog kamenoloma uništilo ovaj dio naselja.

Mještani MZ Čehari bili su odsječeni u potpunosti dvije sedmice, a internet im je uspostavljen prije dva dana. Ono što ih zabrinjava je to što je materijal završio u koritu Neretve – još uvijek se tu nalazi.

“Put i dalje treba u potpunosti vratiti mještanima. I dalje ima nekih kritičnih tačaka koje nisu riješene. Nalazimo se kod najkritičnije tačke gdje je put u dužini 400 metara u potpunosti uništen. Krenulo se rano sa realizacijom i htjelo se vratiti u normalu, ali evo vidite da je stanje teško. Također, put do harema nije prohodan u slučaju dženaze nećemo moći proći. I dječije igralište je u potpunosti uništeno”, rekao je Adnan Jusupović iz MZ Čehari.

Do potpuno sanacije ostalo je još mnogo posla. Dojam pogođenih u poplavama je da protokom vremena slabi i interesovanje za njihove probleme koji su još uvijek tu i čekaju rješenje.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!