U Kamičanima kod Prijedora klanjana dženaza za 16 žrtava: Smiraj nakon 30 godina

Vijesti 20. jul 202218:30 0 komentara

Kolektivna dženaza za 16 žrtava iz Prijedora i doline Sane klanjana je u Kamičanima kod Prijedora koje su ubijene 1992. godine. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci oko 2.500 žrtava, dok se za oko 620 još traga. Njihovi posmrtni ostaci do sada su pronađeni na 501 lokaciji u 73 masovne grobnice.

Nakon tri decenije duša Fikreta Žerića konačno će naći smiraj. Na posljednji ispraćaj ocu, njegov sin Amel, porijeklom iz Hambarina, stigao je iz daleke Švedske. Posljednjih trenutaka s ocem kaže, jedva se i sjeća, jer je u vrijeme zločina imao tek 11 godina.

“Uglavnom, mi smo izbjegli u Bišćane gdje je i tetka živjela i kad su čistili tamo ta sela, oni su ostali iza mene i moj tetak isto rahmetli što je tamo, oni su zajedno bili. Oni su ostali tu, a mi smo protjerani, od tada – zadnji put kad smo ga vidjeli to je bilo ‘92.”, ispričao je Amel Žerić.

Baš u vrijeme kada je i brat Nihada Velića nestao. Na pronalazak bilo kojeg posmrtnog ostatka brata koji je stradao na Korićanskim stijenama čekao je 20 godina, ali tek jedna kost koja je tada pronađena nije bila dovoljna za ukop.

“Opet su me zvali 2019. godine, kao našli su. Ja hoću da vidim. Opet sam došao 2019. i tada sam vidio da stvarno ima. Bile su sve veće kosti, noge i ruke, lobanje malo, nije komplet”, naveo je Nihad Velić.

Na pronalazak svojih najbližih čekaju i članovi porodice 620 osoba koje se i danas, 30 godina od zločina vode kao nestale. Ni politička klima u zemlji ne ohrabruje one koji možda znaju informacije o masovnim grobnicama da ih daju nadležnima, pa je potraga za 7.620 nestalih u cijelog Bosni i Hercegovini sve teža.

“Informacije do nas dolaze svakodnevno, međutim za razliku od ranijih perioda kada smo od 10 ekshumacija imali jednu neuspješnu, sada smo u situaciji da od 10 ekshumacija zapravo imamo jednu uspješnu”, istakla je Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH.

Koliko sporo proces pronalaska nestalih ide govori i podatak da u ukopanim tabutima u Kamičanima ima dijelova tijela koji su pronađeni još 1999. godine. Najmlađa ukopana žrtva Samed Jakupović – u vrijeme stradanja imao je 19 godina, najstarija, Edhem Kaltak – 65. Predstavljeni su i predmeti koji su pronađeni u masovnim grobnicama, a koji su pripadali žrtvama u čije sjećanje bi uskoro trebao biti podignut i memorijalni centar.

“Ovaj memorijalni centar neće biti samo memorijalni centar gdje ćemo doći i odati poštovanje žrtvama 20. jula, ili neki drugi dan, već će to biti prostor koji će biti živ koji će imati za cilj da upravo podsjeti da kaže budućim generacijama nemojte to više nikada ni raditi niti dozvoliti da vam bilo ko to radi, već živite u slozi, miru, dostojanstvu”, kazao je Nazif Horozović iz Organizacionog odbora za obilježavanje Dana sjećanja i dženaze za žrtve Prijedora i doline Sane.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

U Prijedoru je u proteklom ratu stradalo 3.176 žrtava uglavnom bošnjačke nacionalnosti, od tog broja 102 djece. U logorima u gradi na Sani bilo je zarobljeno više od 30.000 ljudi. Za zločine je, pred različitim sudovima, izrečeno više od 50 pravosnažnih presuda, a zatvorske kazne su premašile 800 godina.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!