U Kantonu Sarajevo će biti otvorena Dnevna bolnica za maloljetne ovisnike o drogi, imat će i stručnu pomoć

Vijesti 18. sep 202417:17 0 komentara
Saopćenje

Uskoro će na području Kantona Sarajevo biti otvorena Dnevna bolnica za maloljetne ovisnike o drogi, a kojima će se osoblje posebno posvetiti u smislu stručne pomoći i kontrolnih pregleda. Obavezno će biti da na tretmane dolaze u pratnji roditelja, a nažalost, potreba za ovim objektom je neophodna budući da statistike pokazuju da sve više ova populacija koristi opojna sredstva.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica, sa Timom za nadzor nad provedbom Strategije i Akcionog plana za sprečavanje i suzbijanje zloupotrebe opojnih droga u Kantonu Sarajevo, posjetio je danas JU Zavod za bolesti ovisnosti KS s ciljem razmatranja mogućnosti za realizaciju mjera koje su predviđene Strategijom, posebno u dijelu koji se odnosi na maloljetnike.

Direktorica Zavoda Rasema Okić upoznala je ministra i članove Tima sa radom Zavoda za bolesti ovisnosti KS, od prijema pacijenata, ljekarskog pregleda, screening testova na droge koji se rade savremenim aparatima, preko rada sa psiholozima i savjetovališta. Svi ležeći kapaciteti Zavoda za bolesti ovisnosti KS su popunjeni, a posebno je prepoznata potreba rada sa maloljetnicima, te Zavod ima posebnu grupu maloljetnika koji dolaze u pratnji roditelja, na dobrovoljnoj osnovi, dvaput sedmično.

Saopćenje
Saopćenje
Saopćenje
Saopćenje
Saopćenje
Saopćenje
Saopćenje
Saopćenje
Saopćenje
Saopćenje

Nezvanični podaci ukazuju na to da sve više maloljetnika koristi amfetamin, kao i da veliki broj njih ne želi posjećivati psihološka savjetovališta zbog bojazni od stigmatiziranja, odnosno činjenice da ne postoji odjeljenje ili institucija koji bi tretirali isključivo maloljetne.

Ovaj problem tretirala je Strategija za sprečavanje i suzbijanje zloupotrebe opojnih droga u Kantonu Sarajevo, te je kao jedna od mjera predviđeno formiranje posebnog odjeljenja pri Zavodu za bolesti ovisnosti KS i Terapijskoj zajednici Kampus, koje će pružati tretman maloljetnicima. Nosilac aktivnosti pri izradi i relizaciji Strategije je MUP Kantona Sarajevo.

“Imamo cilj, a to je da da pomognemo mladim ljudima koji, prema mišljenju struke, dolaze u dodir sa drogom u sve mlađoj dobi. Moramo imati institucionalni odgovor na ovaj problem i drago mi je što smo danas u Zavodu za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo dogovorili pokretanje Dnevne bolnice za tretman maloljetnika. Stručna lica iz Zavoda, psiholozi i socijalni radnici će raditi sa maloljetnicima koji će dolaziti u Dnevnu bolnicu u pratnji svojih roditelja. Za njih će biti pripremljene posebne prostorije za savjetovalište, poseban ulaz, dolazit će u poslijepodnevnim terminima i ni na koji način neće imati dodira sa ostalim pacijentima“, izjavio je Katica nakon sastanka.

Okić je pozvala sve roditelje maloljetnika ukoliko imaju sumnji da su njihova djeca došla u dodir sa drogama da se jave u Zavod za bolesti ovisnosti u bilo koje doba dana gdje će im se pružiti stručna pomoć i upoznati sa mogućnošću da redovno dolaze u grupu za rad sa njima, a kasnije i Dnevnu bolnicu.

“Mi obavljamo kontrolni pregled i screening test, a nakon toga maloljetna lica po potrebi idu u grupu gdje sa njima radi psiholog i socijalni radnik. Sve je na dobrovoljnoj osnovi i maloljetnici moraju doći u pratnji roditelja“, pojasnila je Okić.

Predsjednik Tima za nadzor Nermin Lagumdžija, penzionisani policijski rukovodilac u Sektoru narkotika sa skoro trideset godina iskustva u radu u ovoj oblasti, izjavio je da je formiranje ovakvog odjeljenja ili dnevne bolnice neophodno iz više razloga.

“Kroz svoj rad sam se više puta susretao sa činjenicom da roditelji maloljetnika koji uzimaju droge ne znaju kome da se obrate. Roditelj kada primijeti čudno ponašanje kod svog djeteta ili nađe neki paketić u džepu, prvo zove policiju, umjesto da traži medicinsko zbrinjavanje, ljekarsku ili psihijatrijsku pomoć. Zato moramo intenzivirati napore na otvaranju dnevne bolnice ili posebnog odjela i educirati javnost, posebno roditelje o tome, kako bismo spasili što više djece iz ralja droge“, izjavio je Lagumdžija.

Na sastanku je zaključeno da će Zavod za bolesti ovisnosti KS odmah poduzeti mjere na formiranju Dnevne bolnice za tretman maloljetnika, dok će od Vlade Kantona Sarajevo biti zatraženo dodatno kapacitiranje Zavoda stručnim licima koji će raditi sa maloljetnim licima.

Ukupan broj ovisnika o opojnim drogama koji je bio obuhvaćen programima liječenja za bolesti ovisnosti KS kroz ambulantu i savjetovalište za narkomaniju, u periodu od 2018-2022.godine bio je 9.312 pacijenata, no ovo je samo broj onih ovisnika koji su se prijavili na neki od programa liječenja, dok se procjenjuje da su stvarne brojke mnogo veće.

Problem maloljetnika koji eksperimentišu sa drogama do sada nije sistemski tretiran na način da postoji posebno odjeljenje ili dnevna bolnica za njih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!