U KS velika jesenja i proljetna akcija pošumljavanja

Vijesti 21. okt 202115:34 0 komentara
N1

Vlada Kantona Sarajevo je danas usvojila Odluku za realizaciju akcije masovnog pošumljavanja na širem području Kantona Sarajevo.

Akcija pošumljavanja planirana je u dvije faze, i to jesenja i proljetna, a u okviru njih je planirano zasađivanje najmanje 500.000 sadnica različitih kultura drveta.

Ministar privrede KS Adnan Delić je najavio da će velika akcija pošumljavanja biti tokom novembra, a osim ekološkog ima i edukativni karakter i buđenje svijesti o važnosti zdrave životne okoline, posebno kod mladih naraštaja.

“S obzirom da je u novembru i Dan državnosti Bosne i Hercegovine, želja nam je da svi zajedno darujemo našoj domovini sadnice koje će ostati trajno dobro generacijama koje dolaze. Cilj nam je i da na ovaj način obilježimo ovaj značajni datum i dan koji će naša djeca pamtiti”, pojasnio je ministar Delić.

Kako je naveo, deceniju iza nas obilježila su nastojanja da se postigne održivi razvoj šumskog ekosistema, a decenija pred nama u znaku je pokretanja i oživljavanja tog ekosistema na globalnom svjetskom nivou.

Zajednički trud u prevazilaženju erozivne ekološke krize

Istakao je da svi zajedno moramo uložiti trud kako bismo pronašli odgovore na erozivnu ekološku krizu, posebno zagađenost zraka koja je u Sarajevu iz godine u godinu sve izraženija.

Na sjednici je usvojena i Odluka o imenovanju članova Organizacionog odbora koji će u narednom periodu raditi na pripremi i realizaciji svih planiranih aktivnosti u okviru te akcije, a kojeg čine predstavnici resornih ministarstava, kantonalnih preduzeća, udruženja poslodavaca i inženjera i tehničara šumarstva.

Kako bi akcija postigla željeni uspjeh, u organizaciju i realizaciju uključit će se, Odlukom Vlade i Udruženje poslodavaca KS, resorna ministarstva, Uprava za šumarstvo, sva kantonalna komunalna javna preduzeća, kao i preduzeća iz resora privrede, te Udruženje šumarskih inženjera i tehničara Federacije BiH, dok su poziv za učešće dobila i sva planinarska i lovačka udruženja s područja KS.

Osim toga, poziv je otvoren i za sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini, kao i druge zainteresovane organizacije i udruženja građana.

Realizator akcije je preduzeće “Sarajevo-šume“ koje je već počelo s pripremom i označavanjem terena za pošumljavanje, kako bi isto bilo efektivno i kvalitetno provedeno, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!