U nacrtu Deklaracije nema određenog datuma za pristupanje zemalja iz regije EU

Vijesti 06. okt 202111:57 > 12:59 0 komentara
Nacrt Deklaracije/SC

Iako je najavljivano da bi se u Deklaraciji koju danas trebaju usvojiti lideri EU i zemalja Zapadnog Balkana mogao naći i vremenski okvir pristupa zemalja EU to se prema dokumentu koji je objavljen neće desiti.

Nacrt Deklaracije koja treba biti usvojena možete pogledati ovdje.

U nacrtu se ne spominje ni Otvoreni Balkan, koji je ideja srpskog predsjednika Aleksandra Vučića.

“Potrebni su daljnji i odlučni napori čelnika Zapadnog Balkana kako bi ispunili svoju obvezu uspostave zajedničkog regionalnog tržišta, kako je dogovoreno na samitu Berlinskog procesa u Sofiji 2020. To će pomoći napredovanju regije na njezinom europskom putu i donijeti opipljive koristi za građane i poduzeća. Iskorištavanje potencijala inkluzivne regionalne gospodarske integracije ključno je za poticanje društveno-ekonomskog oporavka regije i za povećanje koristi od ulaganja proizašlih iz EIP-a. Potrebna je snažna predanost cijele regije kako bi se relevantni regionalni pregovori brzo okončali”, stoji između ostalog u nacrtu Deklaracije.

Na samom početku Deklaracije navodi se jasno opredjeljenje EU za proširenje, kako je za N1 najavio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, ali se vremenski okviri ne spominju. Podsjetimo Slovenija je u petak predložila da se EU proširi na cijeli Zapadni Balkan do 2030. godine.

EU ponovno potvrđuje svoju nedvosmislenu podršku europskoj perspektivi Zapadnog Balkana i pozdravlja predanost partnera Zapadnog Balkana europskoj perspektivi, što je u našem zajedničkom strateškom interesu i ostaje naš zajednički strateški izbor. EU ponovno potvrđuje svoju predanost procesu proširenja i svoje odluke donesene na temelju vjerodostojnih reformi partnera, poštenih i rigoroznih uvjetovanosti i načela vlastitih zasluga. Dodatno ćemo intenzivirati naš zajednički angažman u cilju napretka političke, ekonomske i društvene transformacije regije, istovremeno priznajući napredak koji je postigao Zapadni Balkan. Podsjećamo i na važnost da EU može održati i produbiti vlastiti razvoj, osiguravajući svoju sposobnost za integraciju novih članica”, navedeno je u nacrtu Deklaracije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!