U Novom danu o najezdi stjenica u Sarajevu

Vijesti 23. jan 202307:11 0 komentara
N1

Aktuelne teme i gosti u Novom danu N1 televizije.

Širom Francuske, na čak 221 lokaciji protesti građana. Razlog: plan predsjednika Emanuela Makrona da pomjeri starosnu granicu za odlazak u penziju. Protesti u Francuskoj povod su da analiziramo i penzioni i zdravstveni sistem u Bosni i Hercegovini. Iz Pariza nam se javlja novinarka Andrea Knežević, u studiju je prof. Muamer Halilbašić – direktor Ekonomskog instituta Sarajevo.

U Sarajevu velika najezda stjenica. Istrebljenje ovih upornih insekata skupo je i dugo traje. Građani zabrinuti, ukoliko se pod hitno ne pronađe rješenje, kažu stjenice će se proširiti po cijelom gradu. Šta su to stjenice, zašto se pojavljuju, kako ih se riješiti i kako ih liječiti kada dođu u dodir sa kožom za Novi dan govore prof. Muhamed Smajlović sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, Elna Ibrahimović – direktorica Sanitacije i dermatologinja Tamara Jovović.

Drina na rubu ekološke katastrofe, u nju se slilo hiljade kubika smeća. Otpad se nakuplja u velikim količinama nakon obilnih padavina i tada postaje ozbiljna prijetnja za rad elektroenergetskih postrojenja. Kada je vodostaj u porastu, kao što je slučaj ovih dana, rijeke Lim, Tara i Drina do Višegrada dnevno donesu oko osam kubika smeća. Novinar N1 TV Faruk Zametica razgovarao je sa Dejanom Kurtulom – ekološkim aktivistom.

Cijeni li danas profesiju o čijem predanom radu doslovno zavisi budućnost ove zemlje tema je o kojoj jutros govorimo sa nastavnicima i nastavnicama koji daju nemjerljiv doprinos razvoju odgoja i obrazovanja, predanim i posvećenim profesionalcima koji svaki dan u vrtiću ili školi pretvaraju u čarobnu avanturu učenja i otkrivanja. Jedna od njih je Emina Sinanović, pobjednica u kategoriji Predmetni nastavnici u osnovnim školama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!