U Novom danu o novom fenomenu “TikTok teroristi”

Vijesti 27. okt 202420:34 0 komentara
N1

Teroristički napad u Bosanskoj Krupi izvršilo je dijete. Djeca svakodnevno upućuju lažne dojave o bombama, a svaka takva dojava nosi obilježja terorizma. Sve češće se govori i o teroru ocjena, pogrešnih metoda vaspitanja, društvenih mreža... Da li su djeca samo ogledalo društva u kom žive, kako im pomoći da izrastu u zdrave ljude? O ovoj temi za "Novi dan" govore: Melisa Mizdrak, šefica Odjeljenja za dobrobit djece i učenika u Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Dženita Ljuca iz Ministarstva za rad i socijalnu politiku Kantona Sarajevo koje je izradilo Akcioni plan za suzbijanje maloljetničkog prestupništva.

Stručnjaci za sigurnost upozoravaju da se na Zapadu razvio novi fenomen – “TikTok teroristi”. Dok tik Tik-tok zakucava sa vremenom koje mladi provode na toj društvenoj mreži, vrijeme da se mi pozabavimo djecom otkucava… Koje opasnosti vrebaju i shvatamo li ozbiljno upozorenja koja nameću novi fenomen i trendovi, pitamo Sašu Petrovića, inspektora FUP-a za cyber kriminal, te stručnjake u Centru za sigurni internet.

Za propuste u vaspitanju djece u patrijarhalnim društvima najčešće se krivi majka, kao ona koja nosi najveći teret porodične brige i njege, i koja najčešće radi dva posla – plaćeni i neplaćeni. Uoči Međunarodnog dana brige i njege govorimo o obavezama koje žene imaju u oblasti poslova neplaćenog rada. Na tim poslovima, žene u BiH provedu u prosjeku šest sati dnevno. Ovo su podaci iz Polazne studije o ekonomiji brige, prve sveobuhvatne studije o ovoj temi u BiH, koju su proveli Ekonomski institut Sarajevo i UN Women BiH. Naši gosti će biti: Lamija Krndžija, koordinatorica za ekonomiju brige u UN Women BiH i Adnan Delić, ministar rada i socijalne politike FBiH.

Slika društva koju naša djeca gledaju dok odrastaju su i penzioneri sa mizernim primanjima. Poruka koju primaju je: budi odgovoran, pošten, radi vrijedno, na kraju ćeš jedva preživljavati. Međutim, do bilo kakvog iznosa penzije teško se stiže kada u priču uđe domaća i regionalna birokratija. Pojedini penzioneri iz BiH, koji su dio radnog vijeka proveli u susjednim zemljama, muku muče da dobiju “papir koji fali” o potvrdi radnog staža. Neki, ganjajući ga, provedu i po više od godinu dana, preživljavajući, ko zna kako, bez ikakvih primanja. Zašto je to tako, objasniće nam Tihomir Joksimović, šef Kabineta direktora Fonda PIO RS, Antonija Krolo Vasilj, pomoćnica direktora za provedbu uredbi EU i međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju i Miladin Kovačević, načelnika u ino-odjeljenju Fonda PIO Crne Gore.

Donosimo i vedrije sadržaje. Ugostićemo talentovanu i vrijednu djecu iz BASIC škole. BASIC School – School of Music and Performing Arts s ponosom donosi čarobnu produkciju mjuzikla Beauty and the Beast JR, baziranu na originalnoj Diznijevoj priči, a premijera je zakazana za 30. oktobar 2024. godine u Bosanskom kulturnom centru. Sa nama će biti Đorđe Jovančić, izvršni producent mjuzikla Beauty and the Beast JR. i Majra Maljević i Alina Gijo, djevojčice koje tumače glavne uloge.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!