U Novom danu od gubitka šuma u BiH, rezanju grana, redukciji vode do LGBTIQ aktivizma i protestnoj šetnji prosvjetnih radnika u HNK

Vijesti 04. sep 202414:23 0 komentara
N1

Sa prof. dr Daliborom Balianom sa Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i dopisnim članom Akademije nauka i umjetnosti BiH u Novom danu tematiziramo ogromne gubitke šuma u BiH, aktuelne požare i načine njihovih gašenja, kaznenoj politici prema piromanima, kao i ozelenjavanju površina u urbanim područjima.

Sa predstavnicima KJKP Park analiziramo rezanje grana i sjeću stabala za koju ekološki osviješteni građani smatraju da zna biti pretjerana, osobito zbog činjenice da nas očekuju vrela ljeta u gradovima u budućnosti.

Kako se desilo da su u Sarajevu i Istočnom Sarajevu tolike redukcije vode, a da je Bosna i Hercegovina po zalihama pitke vode najbogatija zemlja Evrope razgovaramo sa Nusretom Dreškovićem, dekanom Prirodno matematičkog fakulteta u Sarajevu.

Sedmog septembra obilježava se peta godišnjicu prve bosanskohercegovačke povorke ponosa – ključnog događaja koji je promijenio tok LGBTIQ+ aktivizma u našoj zemlji. Sa Lejlom Huremović, članicom organizacionog odbora povorke razgovaramo o značaju povorke za LGBTIQ aktiviste, kao i o retrospektivnoj izložbi fotografija kojom će godišnjica biti obilježena.

U Mostaru je održana protestna šetnja nezadovoljnih djelatnika obrazovnih institucija u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Da li će nastava dijelu kantona u BiH početi 9. septembra i u kojoj su fazi pregovori sa Vladom saznat ćemo od Josipa Milića, predsjednika Sindikata za srednje obrazovanje HNK.

Sa vama je sutra Sanela Dujković.
Novi dan je od 8 do 11 sati.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!