U Novom danu reporteri iz Knina i Beograda donose detalje obilježavanja “Oluje”

Vijesti 04. aug 202214:15 0 komentara
N1

Aktuelne teme i gosti u Novom danu za petak osmi august.

Situacija na požarištu u opštini Neum i dalje je teška. Vatra gori na područjima sela Hutovo, Prapratnica i Zelinikovac. Požare gase mještani, vatrogasci i Oružane snage BIH. Trenutno nema opasnosti po stanovništvo i objekte. Izvještava Rasim Pavica.

27. je godišnjica vojno policijske operacije Oluja. U Hrvatskoj se obilježava kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Za Srbiju je Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe. Reporteri iz Knina i Beograda donose detalje.

Kina počela najavljene vojne vježbe u šest regija oko Tajvana. Vježbe uključuju korištenje bojevog streljiva. Tajvan odgovorio da će ojačati svoje sposobnosti samoodbrane i blisko koordinirati sa Sjedinjenim Državama i državama koje jednako misle. Koliko daleko mogu otići prijetnje vojnim vježbama na svjetskom nivou razgovaramo sa vojnim analitičarem Vladom Radulovićem.

Njemačkoj će u 2030. godini nedostajati oko pola miliona medicinskih sestara i njegovatelja. Taj bi problem trebalo riješiti zapošljavanje osoblja iz inostranstva. No, ide li taj proces baš tako glatko? Izvještava Mehmed Smajić.

Nekoliko dana dijeli nas od jedinstvenog praznika filmske i televizijske umjetnosti, 28. Sarajevo film festivala. O festivalu, svom ličnom i profesionalnom doživljaju profesije kojom se bavi za Novi dan govori glumac i režiser koji je pola života proveo u Prištini, a sad već pola života u Sarajevu. Alban Ukaj je gost Novog dana.

Od Černobila do Hawaja – u najkraćem se može opisati dosadašnji životni i profesionalni put Tvrtka Vujića, novinara, istraživača, svjetskog putnika. U posljednje vrijeme često je u BIH. Svoje mađarske sugrađane dovodio je u Srebrenicu, Sarajevo…o svojim i njihovim doživljajima naše zemlje govori za Novi dan.

O pričama za dobro jutro i lijep san govore mama Dženana i sin Davud Dramalija koji su ličnu kreativnost u vrijeme pandemije pretočili u zabavu za svu djecu.

Minela Jašar – Opardija je sa vama od 08-11h.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!