U Novom danu u fokusu trauma preživjelih u stravičnim poplavama u Bosni i Hercegovini

Vijesti 09. okt 202415:39 0 komentara
N1

U "Novom danu" u četvrtak u fokusu je trauma preživjelih u stravičnim poplavama u Bosni i Hercegovini. Donosimo njihove priče. Spašavali su jedni druge, svoju djecu, komšije, kroz bujice blata, mulja i nanosa. Neki su izgubili cijele porodice. Mnogi od njih još uvijek pokušavaju procesuirati užas, isplakati suze koje od šoka nisu našle put ka vani. Društvo psihologa FBiH osigurava psihološku pomoć i podršku o kojoj govorimo u Temi jutra.

U kakvom stanju su škole u Jablanici i drugim poplavljenim područjima? Kako da djeca nastave sa obavezama i učenjem nakon svega? U akcijama prikupljanja pomoći za školsku populaciju su brojni prosvjetni radnici. Nedim Krajišnik, voditelj Centra za obrazovne inicijative Step by step i Vesna Agić Bajšanski, članica komisije Fonda Sami Čamdžić – naši su gosti.

Nesreća je sve ujedinila. Spasioci još uvijek traže nestale pod vodom, ruševinama. Ulažu nadljudske napore. Oni geografski nam najbliži pokazuju svakodnevno da su nam i srcem najbliži i da jedni bez drugih ne možemo. O akcijama spašavanja i prizorima sa terena za “Novi dan” govore: Nikša Sladojević, spasilac iz Hrvatske, komandir hrvatske intervencijske brigade civilne zaštite Split, Husein Hodžić, načelnik štaba Civilne zaštite u Konjicu i Nenad Ikonić iz Civilne zaštite Republike Srpske.

Reporteri N1 i sutra donose najnovije informacije sa terena. U Evropskom parlamentu u Strazburu danas je upriličena rasprava o katastrofalnim poplavama u BiH, o tome kako je protekla, kao i o drugim svjetskim aktuelnostima govoriće urednik međunarodnih vijesti, Esmir Milavić.

Apel za pomoć poplavljenim područjima uputiće muzičar i glumac Branko Đurić Đuro koji će biti sa nama uživo iz Ljubljane. Razgovaraćemo i o umjetničkim projektima na kojima je trenutno angažovan.

Budite sa nama od 8 do 11h.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!