U Novom danu govorimo o unapređenju istraga nasilja u porodici

Vijesti 17. okt 202416:35 0 komentara
N1

Novi slučaj brutalnog premlaćivanja estradne umjetnice od strane njenog supruga u vlastitom domu koji je u formi video snimka postao viralan podsjetio nas je na rasprostranjenost nasilja u porodici i prema ženama u našem društvu.

U “Novom danu” tematiziramo inicijative u pravcu poboljšanja kapaciteta i zakonodavnog okvira za istrage nasilja u porodici? Koliki procenat nasilja prolazi bez uviđaja i adekvatne istrage? Da li se istraga nasilja u porodici često svodi na izjave žrtve i počinitelja i eventualno ljekarski pregled? Šta sve treba promijeniti u ovakvoj praksi kako bi istraga bila sveobuhvatnija i djelotvornija razgovaramo sa prof. dr Tamarom Marić iz Ministarstva pravde RS,
Sandijem Dizdarevićem, sigurnosim ekspertom sa iskustvom istražitelja u kantonalnom tužilaštvu, Slađanom Milovanović, pravnom savjetnicom u Fondaciji “Lara”. Na psihofizičke posljedice nasilja podsjeća nas psihologinja i psihoterapeutkinja Slađana Cvjetković.

Kako smo došli do situacije u kojoj su dojave o postavljenim bombama u školama postale učestale? Šta to govori o percepciji škole među mladima? Mnogi učenici su zadovoljni kada nema nastave zbog dojava. Šta to govori o današnjoj školskoj atmosferi? Da li smo mi možda dopustili da škola postane dosadna i neatraktivna, s previše pravila i administrativnih ograničenja? Ukoliko nastavnici, roditelji i intelektualci otvoreno izražavaju nezadovoljstvo sistemom, kako onda možemo očekivati da mladi rado idu u školu pitanja su za razgovor s pedagoginjom Adnom Sokolović iz Coi Step by Step sa iskustvom predsjednice Asocijacije srednjoškolca iz BiH.

Poplave i klizišta u BiH u kojim je smrtno stradalo 27 osoba su i dalje tema njemačke javnosti. Sve više se govori o nelegalnom kamenolomu koji je doprinio uništenju Donje Jablanice o čemu izvještava Mehmed Smajić sa Deutsche Wellea.

Međunarodni dan menopauze obilježava se svake godine 18. oktobra u cilju razbijanja stigme oko životne faze kroz koju prolaze milioni žena. Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će do 2030. godine čak 1,2 milijarde žena biti u menopauzi. Koje su najčešće tegobe s kojima se žene susreću u menopauzi, koje preventivne mjere mogu pomoći u zaštiti koštane mase, na koji način hormonalne promjene u menopauzi utječu na mentalno zdravlje žene razgovaramo sa Zelijom Velijom Ašimi specijalistkinja endokrinologije i dijabetologije.

U “Novom danu” sa vama Sanela Dujković.

Gledajte nas od 8 do 11 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!