U očekivanju Brisela: Blokade, ucjene, ili nešto treće?

Vijesti 01. apr 202220:10 4 komentara
F.Z./N1

Dok traju međusobne optužbe političkih predstavnika, N1 saznaje - sprema se još jedan sastanak o izmjenama izbornog zakona. Ovaj put u Briselu. Nakon jučerašnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja nije održana, iz HDZ-a odgovaraju - ne blokiramo institucije.

Za klub HDZ-HNS bila je sporna procedura i hitnost. U dopisu kojeg su uoči sjednice uputili predsjedavajućem Predstavničkog doma PSBiH navodi se da ne postoje nikakvi hitni razlozi za sazivanje sjednice, koja je sazvana bez dogovora sa članovima kolegija. Podsjećaju i da je bilo dogovoreno da se redovna sjednica održi 12.aprila.

Denis Zvizdić, koji predsjedava Predstavničkim domom, nije imao dvojbi: HDZ se priključio SNSD-u u blokadi državnih institucija.

Lidija Bradara, delegatkinja HDZ-a u Domu naroda PSBiH, danas u programu N1 tvrdi kako njena stranka ne blokira institucije, već da se radilo o tome da je sjednica loše pripremljena.

Sličan odgovor jučer je stigao i iz kluba SNSD-a, ali i SDS-a čiji su članovi kazali da su za sjednicu saznali dan ranije i da materijali nisu bili dostavljeni na vrijeme.

Da li je hitna sjednica sazvana zbog činjenice da Zvizdić funkciju predsjedavajućeg uskoro prepušta Nebojši Radmanoviću iz SNSD-a, odnosno kako bi se ubrzalo donošenje zakona do njegovog dolaska, Zvizdić nije komentirao, ali jeste ponovio da je ovdje riječ o politikama koje blokraju usvajanje budžeta i održavanje izbora.

Podsjetimo, BiH i dalje nema riješeno pitanje finansirenja izbora za koje HDZ tvrdi kako se ne mogu održati.

Ukratko, stav HDZ-a je da CIK nema legitimitet, te da se izbori ne mogu održati bez promjena Izbornog zakona BiH. To je u odgovoru evropskom povjerniku za proširenje nedavno naveo i državni ministar finansija Vjekoslav Bevanda (HDZ), a nakon što što je iz EU zatraženo da se osiguraju sredstva za izbore. U međuvremenu je stiglo i negativno mišljenje ministarstva kojeg Bevanda predvodi na prijedlog CIK-a da se akumulirana sredstava Vijeća ministara BiH od 11.2 miiona izdvoje za izbore.

S druge strane, Željko Bakalar iz CIK-a bio je jasan sa svojim tvrdnjama da se sve radi samo da se izbori ne održe, kao i to da je riječ o ucjeni.

N1 saznaje: Moguć nastavak pregovora o izbornom zakonu u Briselu

Dok traju prepucavanja – jesu li blokade, ucjene, mišići ili nešto drugo – sprema se još jedan sastanak o izbornoj reformi, ovaj put u Briselu, po principu onog što se dogovorilo u Sarajevu, odnosno paketu integriteta koji pretpostavlja tehničke izmjene zakona. Za ovo snažno lobira Republika Hrvatska.

Detaljnije u prilogu Tine Jelin – Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare