U Olimpijskom muzeju u Sarajevu obilježene godišnjice Olimpijade ‘84. i EYOF-a

Vijesti 10. feb 202120:45 0 komentara
Fena

U Olimpijskom muzeju u Sarajevu obilježene su godišnjice sjećanja na Zimske olimpijske igre '84. i EYOF 2019., dvije velike sportske manifestacije.

Učesnici su naglasili da u glavnom gradu Bosne i Hercegovine još živi duh olimpizma. Prijatelji sugerišu da je Sarajevo i dalje sposobno za organizaciju velikih svjetskih sportskih događaja, rečeno je.

Gradonačelnik Abdulah Skaka je kao primjer naveo da je EYOF 2019. pripremljen za svega dvije godine i da su na tom putu uspješno prevaziđene sve prepreke iako je 2017. izgledalo kao nemoguća misija.

Podsjećajući da je organizator bio i grad Istočno Sarajevo, Skaka naglašava da su februara 2019., na otvorenju najvećeg sportskog događaja nakon Olimpijade ‘84., odaslane najljepše slike u Evropu i šire o duhu sporta, olimpizma i multikulturalnosti Bosne i Hercegovine.

Direktor EYOF 2019. Senahid Godinjak naglasio je gradonačelnikovu ulogu u organizaciji EYOF-a. Njegovo je mišljenje da Abdulah Skaka, kojem uskoro ističe mandat, zaslužuje da nikad ne bude zaboravljen zbog velike uložene energije u uspjeh tog projekta.

Učesnicima se obratio i predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Marijan Kvesić rekavši da sjećanje na Sarajevsku olimpijadu ‘84., ali i na EYOF, uvijek može biti kvalitetna priča.

Olimpijski muzej baštini zaostavštinu iz februara 1984., kada je cijeli svijet svjedočio sposobnosti grada da uspješno iznese veliki svjetski događaj.

“Imamo razloga za sjećanje na ove dvije velike manifestacije”, zaključio je Kvesić.

Velike svjetske Zimske olimpijske igre u Sarajevu održane su februara 1984. godine.

Za potrebe takmičenja su izgrađeni brojni sportski tereni na obližnjim planinama, ali i drugi potrebni sadržaji u gradu.

Sarajevo je tada bilo sporstki centar svijeta i ugostilo je brojne internacionalne reprezentacije, a duh i pozitivna energija kojom se grad pripremao i odisao za cijelo vrijeme Olimpijade ostaju u historiji njegovih zvjezdanih trenutaka.

Februara 2019. godine održan je Evropski olimpijski festival za mlade – EYOF 2019.

U zajedničkoj realizaciji s gradom Istočno Sarajevo, to je bilo novo buđenje olimpizma i pokazatelj sposobnosti za organizaciju internacionalnih zimskih sportskih najtecanja.

Fena
Fena
Fena
Fena
Fena

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!