“U ovom momentu Zapad dobija bitku!”

Novi dan 12. maj 202213:48 > 14:27 1 komentar
Shutterstock/N1

Nižu se reakcije nakon jučerašnjeg obraćanja visokog predstavnika Christiana Schmidta Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija. "To je izuzetno važan događaj", poručuje u programu N1 Vedran Džihić, viši istraživač na austrijskom Institutu za međunarodnu politiku.

“Izrazito je važno bilo da se Schmidt obrati Vijeću sigurnosti”, stava je Džihić.

Osim važnim, Schmidtovo predstavljanje posmatra i izuzetno uspješnim, jer, kako kaže – ne samo da je poslao jak signal destruktivnim snagama u BiH, nego je pozicionirao i sam sebe i slobodni Zapad pred Rusijom i Kinom, kao ujedinjenu grupaciju koja u i BiH može napraviti zajednički front.

Kako je dodao Džihić, iako u Vijeću sigurnosti UN-a vrlo teško može doći do donošenja suštinskih odluka, zbog prava glasa Rusije i Kine, ono i dalje ostaje jedno od centralnih, geopolitički važnih, tijela na kojima je važno da se čuje prava istina o stanju u Bosni i Hercegovini.

Jučerašnji događaj, kao i Schmidtovo djelovanje, smatra Džihić, i na retoričkom nivou prikazuje bitku između Rusije i Zapada.

“U ovom momentu tu bitku dobija Zapad”, naglasio je austrijski profesor.

“Fraza ‘izvorni Dejton’ je politička lakrdija”

Podsjetimo, u izvještaju Vijeću sigurnosti o stanju u BiH, Schmidt je iskoristio priliku da se, pored poteza u praksi, osvrne i na retoriku destruktivnih snaga.

Kako je rekao, i fraze u govoru često upućuju na nepoštivanje ustavne strukture, a jedna od njih je i ‘izvorni Dejton’, koju često koriste vladajući u RS.

“Ta fraza koja se često koristi u političkom govoru i BiH zapravo nema suštinsko značenje. Dokument vrste poput Dejtonskom mirovnog sporazuma se mijenja, a sve promjene do sada su se desile na osnovu političkog dogovora i konsenzusa. Ta fraza je politička retorička figura koja ne odgovara realnom stanju u Bosni i Hercegovini. Sada govoriti o izvornom Dejtonu, u smislu da se trebamo vratiti na tu postavku stvari koje je promijenjeno u zadnje tri decenije – je samo vrsta političke retoričke lakrdije, bez značaja u realnom svijetu”, naveo je Džihić.

“Indikativan je poziv Borrella za Milorada Dodika”

Jučer se, podsjetimo, desilo još jedno važno političko okupljanje. Naime, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell pozvao je šest predstavnika sa Zapadnog Balkana na lidersku večeru u Brisel. Iz Bosne i Hercegovine je otputovao član Predsjedništva Milorad Dodik.

“Indikativno je da je baš Dodik sinoć mora čuti direktan i nedvosmislen stav Borrella prema Rusiji i Zapadnom Balkanu. Na osnovu onoga što je Dodik rekao nakon te večere, imao sam osjećaj da je poprilično nevozan i uznemiren. Tvrditi da rat u Ukrajini nema nikakav uticaj na BiH je samo cinizam prema onome što je Borrell govorio. Večera sinoć zasigurno nije bila najugodnija za Dodika”, ustvrdio je Džihić u programu N1.

U svakom slučaju, dodao je Džihić, važna je ujedinjena poruka Evropske unije, a jedna od njih, stava je on, bila je upućena i Aleksandru Vučiću da se stavi na njihovu stranu po pitanju sankcija Rusiji, ali i da izvrši uticaj na Milorada Dodika kako bi završio sa agresivnom političkom kampanjom usmjerenom protiv Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare