U Parlament BiH stigao zakon iz 2015: Niko ga nije pročitao?!

Vijesti 28. aug 202314:29 0 komentara
N1

Hitna sjednica na kojoj bi poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebali razmatrati izmjene Zakona o strancima, kao i Prijedlog zakona o organizaciji tržišta vina u BiH po hitnoj proceduri, počela je danas u Sarajevu.

Vijeće ministara BiH dostavio je Parlamentu BiH Prijedlog Zakona o strancima koji bi trebali potpisati predsjedavajuća Predstavničkog doma parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto, i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić i to 2015. godine.

Ni Krišto ni Tadić nisu više u Parlamentu BiH. Borjana Krišto je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, a Tadić savjetnik predsjednika RS-a Milorada Dodika. Na čelu Parlamenta su bili u pretprošlom mandatu kada su koaliciju činili Savez za Promjene, HDZ i SDA.

Reagovao je poslanik Mladen Bosić.

“Moram da kažem da je zahtjev za hitnu proceduru ovako obimnih zakona uvreda za Parlament i poslanike koji sjede ovdje. Ne dozvoliti poslanicima da se upuste u raspravu i daju neke amandmane koje možemo predstaviti predstavnicima EU i da se ugrade u zakone je neprihvatljivo. Zahtjev za hitnom procedurom nije uredu. Ovdje su ljudi koji su spremni da dignu ruku. Nismo imali dovoljno vremena da se pripremimo za diskusiju i to je nekorektno. Na sajtu PS BiH našao sam Prijedlog zakona i našao sam da se on usvaja u novembru 2015. i Borjana Krišto i Ognjen Tadić su potpisnici ovog zakona. To znači da je bio dogovoren ovaj zakon i 2015. Mislio sam da je grešaka i opet sam provjerio dokumentaciju i isto piše. Od 2015. do danas se nalazio ovaj zakon u ladicama birokratije u jednom od ove dvije zgrade, a tražite od nas da po hitnoj proceduri usvojimo zakon za put prema EU. Nikakav napredak se neće napraviti ako se usvoji danas ili kasnije u redovoj proceduri. Niko nije vidio da je iz 2015. ovaj zakon i to dovoljno govori da to niko nije ni pročitao o čemu se radi”, rekao je Bosić.

Postoji pitanje, čiji je propust. Još nije počela rasprava, a do sada ovaj propust nije ispravljen.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!