U petak u nizu bh. gradova zakazani protesti žena: “Naš bol je vaš sram!”

Vijesti 13. okt 202208:27 2 komentara
Facebook

U petak će u više bh. gradova biti održani protesti na kojima će se reći "ne femicidu", nasilju nad ženama i njihovim sve češćim ubvistvima.

Ovaj poziv širi se društvenim mrežama, a dijele ga udruženja žena i aktivistkinje koje su se referisale, između ostalog, na stravično ubistvo žene iz Bihaća, a čiji ubica, suprug koji je udavio, nije odmah uhvaćen već se i dalje uspješno skriva. Podsjetile su i na to da je, prema nezvaničnim i nepotpunim statistikama, od 2017. godine ubijeno više od 60 žena.

“Koliko njih je izgubilo život u tišini, to ni ne znamo. Zajedno, tu smo da kažemo – dosta!
Dosta terora nad ženama! Dosta nijemog posmatranja dok ginemo u našim domovima i na ulicama naših gradova. Mjesta koja bi trebala biti najsigurnija naši su kavezi i naša stratišta. Nije se desila porodična tragedija – već ubistvo. Nije nesretan slučaj – već ubistvo. Nije zločin iz strasti, već femicid. Žena je ubijena zato što je žena. Zato što se na nas gleda kao na potrošnu robu.Tu smo da kažemo – mi nismo vaše majke, supruge, sestre, kćerke. Nismo ničije privatno vlasništvo. Mi smo svoje, bučne i odlučne da odbranimo jedna drugu. Tu smo da kažemo da nismo krive! Nijedna žena, nikad, nigdje, nije kriva zato što je udarena, silovana, ubijena. Krivi su muškarci nasilnici i institucije koje ih štite. U svakoj našoj mahali, svakoj ulici, svakom haustoru, bilo da je u kući, na poslu, na nastavi ili je izašla vani prošetati, upravo sad neka žena trpi nasilje ili je potencijalna nova žrtva. Nasilje nad ženama nije privatna stvar. Nećemo samo čekati da dođemo na red”, navode.

Zato, kako dalje ističu, žene više neće šutjeti.

“Zajedno kažemo – ovo su naša tijela, ne pripadaju vama. Ovo su naši životi, vi ih ne možete oduzeti i uniziti. Femicid ne poznaje granice. On ne zna za dob, boju kožu, vjersku, etničku ili nacionalnu pripadnost, mjesto stanovanja. Na svakom dijelu planete, kako nekad tako i sad, muškarci nasilnici ženama poručuju – dobre ste samo ako ste mrtve. A mi kažemo – nijedna više! Nećemo živjeti u strahu. Nećemo umirati u tišini”, poručile su.

Navedeni su i zahtjevi koje će tražiti na skupovima, a to su:

-Uvođenje pravne definicije femicida.

-Uvođenje femicida kao krivičnog djela u sve zakonske i podzakonske akte
-Hitno usklađivanje krivičnih zakona s Istanbulskom konvencijom (​​Konvencija Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici) i revidiranje kaznenih praksi.
-Osiguravanje prevencije i zaštite od nasilja nad ženama kroz nadležne institucije i multisektorske protokole.
-Dosljednu primjenu zakona i u slučajevima kada do smrtnog slučaja kao posljedice nasilja u porodici da se počiniocu sudi prema odredbama zakona koje će utvrditi težu kaznu.

U petak u 15:00 sati žene će se okupiti u više bh. gradova i time iskazati podršku jedna drugoj.

Protesti su predviđena na sljedećim lokacijama:

Bihać
Gradski trg

Banjaluka
Trg Krajine

Gračanica
Gradski park, pred spomenika Narodnooslobodilačkoj borbi

Tuzla
Trg slobode

Sarajevo

Šetnja od Trga oslobođenja – Alije Izetbegovića do Vječne vatre

Zenica
Trg Alije Izetbegovića, ispred Robne kuće Bosanka

Stolac (u 15.30)
U školskom parku.

“Pozivamo i druge gradove da se priključe i jave lokaciju kako bi ih mogli dodati na listu. Stojimo solidarno sa ženama Srbije i Kosova koje su također izašle na ulice. Naš bol je vaš sram!”, zaključile su.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare