U Podgorici obilježen Dan sjećanja na genocid u Srebrenici

Regija 11. jul 202312:03 0 komentara
Anadolija

U organizaciji Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, u Podgorici je obilježena 28. godišnjica genocida u Srebrenici, javlja Anadolija.

Na spomen-obilježju na Pobrežju, brojne delegacije i građani položili su vijence, a stihove o stradanju Bošnjaka u srebreničkom genocidu čitao je poznati glumac Muamer Kasumović.

Predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Suljo Mustafić, kazao je da su Srebrenica i 11. jul 1995. godine najtužnije mjesto i vrijeme u našoj historiji.

“Genocid u kome je stradalo 8.372 ljudi, Bošnjaka, bio je u sumrak 20. vijeka. Tamna stranica historije čovječanstva ispisana holokaustom nad Jevrejima, i genocidima nad drugim narodima, zatvorila se stradanjem Bošnjaka. Sistematsko ubijanje, protjerivanje i zatiranje ovog naroda, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, svoj završni čin imalo je u Srebrenici. Zaštićena zona Ujedinjenih nacija, koju je obezbjeđivao holandski bataljon predata je u ruke ratnom zločincu Ratku Mladiću i njegovim falangama. Pred očima Evrope koja je, dakle, imala obavezu štititi Srebrenicu, planski i sistematski, u nekoliko dana, strijeljano je preko osam hiljada ljudi, a njihovi posmrtni ostaci zatrpani u masovnim grobnicama, od kojih neke, ni nakon 28 godina nisu pronađene”, kazao je Mustafić.

Istakao je da se u Srebrenici danas sahranjuju posmrtni ostaci trideset civila, žrtava genocida.

“Još dosta njih čeka na svoj smiraj, na dženazu. Kao što u riječi Srebrenica sadrži se i ovaj i svi drugi genocidi i zločini nad Bošnjacima, tako i u sjećanju na nju, sebe pronalazi svaki Bošnjak, gdje god stajao i bilo kojom zemljom hodio. Zato i mi ovdje, kao Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori, godinama unazad, obilježavamo ovaj datum, koji je ujedno i evropski Danu sjećanja na genocid u Srebrenici”, kazao je Mustafić, uz podsjećanje da je Skupština Crne Gore usvojila deklaraciju o Srebrenici 2009. i Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici 2021.godine.

Direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević, kazala je da se u Srebrenici prije 28 godina počinio zločin nezapamćene okrutnosti.

Anadolija

“Žrtve su ubijene zbog svog identiteta, a ideologija i politika koje su odgovorne za taj zločin, do danas nisu poražene. Lako ćemo ih prepoznati i u Crnoj Gori i u regionu, po težnji da se taj najveći pojedinačni zločin u post-jugoslovenskim ratovima relativizuje i negira”, dodala je Uljarević.

Današnjem obilježavanju godišnjice genocida prisustvovali su predstavnici nevladinog sektora, političkih partija, diplomatskog kora i brojni građani.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!