U Potočarima otvoren depo za posmrtne ostatke neidentifikovanih žrtava genocida i njihove lične stvari: “Svaka košćica je od zlata”

Vijesti 08. maj 202419:43 0 komentara
N1

U Memorijalnom centru Potočari otvoren je Odjel za biološki materijal, lične stvari i odjeću neidentifikovanih žrtava genocida. Ovime se teži vratiti dostojanstvo žrtvama. Okupljeni očekuju da će vraćanju dostojanstva doprinijeti i usvajanje Rezolucije o genocidu u UN-u, ali i da će negiranja konačno prestati.

U ovom depou bit će smješteni posmrtni ostaci neidentifikovanih žrtava genocida, njihove lične stvari i odjeća. Okupljeni kažu da će time biti vraćeno dostojanstvo žrtava koje im je načinom na koji su ubijeni oduzeto, ali i omogućeno adekvatno pohranjivanje i čuvanje sjećanja.

Nadljudskim naporima preživjelih, Memorijalni centar Potočari, uz pomoć partnera, i na ovaj način čuva od zaborava žrtve genocida.

N1

“Borimo se za svaku kost i ove što su pronađene mjesto im je ovdje. Svaka košćica je od zlata”, rekla je Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”.

N1

Mirna Ždralović posjetila je depo u Potočarima te razgovarala sa preživjelima i njihovim porodicama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!