U predmetu “Dženan Memić” svjedočio bivši komesar MUP-a KS

Vijesti 24. mar 202212:18 > 13:37 0 komentara
F.Z./N1

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je održano ročište u predmetu Zijad Mutap i drugi, za ometanje istrage u rasvjetljavanju okolnosti stradnja Dženana Memića. Saslušana su četiri svjedoka pred sudijom Brankom Perićem, među njima i bivši komsar MUP-a KS Mevludin Halilović.

Iako je bilo najavljeno saslušanje policajca Nermina Šehovića, člana Ad hoc komisije, iz privatnih razlog svjedok nije pristupio suđenju. Odbrana je problematizirala ovo svjedočenje tvrdeći kako se radi o političkom tijelu koje je samo ometalo istragu. Danas su saslušani i nadređeni Hasanu Dupovcu, načelniku saobraćajne jedinice za istrage, i to Vahid Bakija šef odsjeka za saobraćaj i Mevludin Halilović, tada načelnik sektora uniformisane policije, a kasnije i Komesar MUP-a KS. Iako je Vrhovni sud ustanovio da nije bilo nesreće ova dva svjedoka su tvrdila da je istraga o saobraćajnoj nesereći vođena besprijekorno.

Muriz Memić, otac stradalog Dženana Memića, kazao je kako su se danas uvjerili da “Vrana vrani oči ne vadi”.

“Bivši komesar je dao iskaz i po njemu je opet saobraćajna nesreća. Kazao je da niko na njih nije mogao uticati, da su sve radnje proveli. Ja se pitam jesmo li pročitali presudu Vrhovnog suda? Hasan Dupovac i Vahid Bakija, zna se šta su uradili, čuli ste Nermina. Znamo da nije bilo saobraćajne nesreće i ko je donio staklo. Ja kažem da ih je on donio u kartonskim kutijama. Nevjerovatno je kako ljudi ne odustaju, brane Hasana Dupovca i koliko im smeta Nermin Šehović. Ovo je krajnje drsko i bezobrazno, ali navikli smo u ovih šest godina na sve. Smetaju im propusti Hasana Dupovca, neće da kaže Vahid otkud Renault Clio u ovoj priči, a vidjeli smo kako se pojavljuje. Svjedoci su rekli kako i gdje ga je našao”, rekao je Memić nakon ročišta.

Advokat porodice Memić, Ifet Feraget, kazao je kako je Nermin Halilović drugačije svjedočio pred Kantonalnim sudom, a drugačije ovdje.

“Tamo je rekao je da je padala kiša pa je išao po kutije, a danas je rekao ‘padala je kiša, a i nije’. U zapisniku o uviđaju piše da taj dan nije bilo kiše. Interesantno je i to da ga je kolega dovezao službenim vozilom i vratio do policijske stanice, a da se onda on vratio privatnim vozilom. Tu je, rekao je, zatekao ekipu koja vrši uviđaj, a on je počeo u 12 sati. Onda se postavlja pitanje koliko vremena vam treba da odete do PS i vratite se? Ne mogu reći šta je donio u kutijama, ali su jako sumnjive okolnosti”, rekao je Feraget.

Naveo je kako se videonadzor ne može izuzimati od civilnih lica bez naredbe suda, kao ni predmeti od civila bez naredbe suda.

“Zašto su uništeni snimci sa hotela Crystal, zašto needostaj jedan snimak sa kuće Šerifa Konjevića, zašto se snimak s kuvatjske ambasaded pribavlja bez naredbe suda?”, upitao je.

Naveo je kako će Nermin Šehovič svjedočiti na okolonosti koje se tiču Hasana Dupovca te da je ovo toliko opširno da je “izborni zakon naspram toga trivijalna tema”.

“Svjedočenje Mevludina Halilović potvrđuje pravilo da ‘vrana vrani oči ne vadi’. Rekao je da nije primijetio ništa problematično, a on je 24. februara 2016. godine poslao dopis Općinskom suda u Sarajevu u kojem stoji da se vraćaju neke naredbe za izuzimanje snimaka jer to nije djelo iz saobraćaja veće kriminalističke policije. Nakon 16 dana upućuje dopis i vraćaju se naredbe suda nerealizovane za izuzimanje videonadzora. Njegov podređeni je 9. bio u kući Šerifa i uzeo snimke. Samo jednom se u historiji desilo da umjesto Jedinica za saobraćaj pošalje izvještaj o navodnoj saobraćajnoj nesreći, isti pošalje neuniformisani sektor kriminalističke policije”, rekao je Feraget.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!