U prepunoj sali sarajevskog BKC-a premijerno prikazan film “Vikić”

Vijesti 07. apr 202310:04 1 komentar
Facebook/ Arijana Saracevic Helac

Sinoć je u sarajevskom Bosanskom kulturnom centru održana premijera dokumentarnog filma o komandantu Draganu Vikiću.

Sama činjenica da je sala bila ispunjena do posljednjeg mjesta govori o zainteresovanosti publike o filmu koji potpisuje novinarka Arijana Saračević – Helać.

Također, publika je sa velikim oduševljenjem pozdravila i samog Dragana Vikića koji je bio prisutan na premijeri.

Veliki broj poznatih ličnosti iz javnog života prisustvovao je premijeri filma, a posebno je emotivan susret bio Vikića i pjevača Mladena Vojičića Tife koji je pjevao čuvenu pjesmu “Ponesi zastavu”.

Svi smo mi Dragan Vikić, zaista jesmo“, kazala je autorica prilikom obraćanja.

Znali smo svi kada je sramna optužnica podignuta, Dragan Vikić je rekao: Moje ruke su čiste i ja ću to dokazati“, kazala je u kratkom obraćanju publici u BKC-u, autorica Arijana Saračević Helać.

Film predstavlja priču o čovjeku koji je 5. aprila 1992. u Skupštini RBiH javno i u živom TV prenosu pozvao građane na odbranu od agresije.

Iz BKC-a navode da se raspoloženje građana pretvorilo u odlučnost za otporom, te da se taj javni poziv građanima da brane grad i sa današnje distance pokazuje kao najracionalniji potez.

Budući da sistem za mobilizaciju nije postojao, a Teritorijalna obrana bila je rasturena, Vikić je tada jedinice popunio javnim pozivom. Odaziv je bio velik, a najviše su se odazvali sportisti. U prvih sedam dana specijalcima se pridružilo oko 500 ljudi. Osim njih, ogromnu podršku u ljudstvu dali su rezervni sastav policije, te uposlenici iz policijskih stanica.

Kako je ratni sastav Specijalne jedinice MUP-a RBiH brojao 1.200 ljudi, Vikić je, uz aktivni sastav, brzo popunio svoju jedinicu. No, prije toga, prvi zadatak bila mu je obrana Televizije Sarajevo i zgrade Skupštine RBiH.

Dragan Vikić je prethodno bio dokazan i kao komandir, ali i kao sportista sa najvišim sportskim priznanjima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare