U PS BiH danas sastanak stranaka državne koalicije

Vijesti 11. dec 202312:06 0 komentara
F.Z./N1

U 14 sati u zgradi Parlamentarne skupštine biće održan sastanak stranaka državne koalicije na kojem će razgovarati o "evropskim" zakonima saznaje N1.

U fokusu razgovora biće Zakon o sudovima, Sporazum sa FRONTEX-om , ali i Zakon o sprečavanju sukoba interesa, kao i određena kadrovska imenovanja.

Sve je navedeno uoči sutrašnje sjednice Vijeća ministara BiH. Ukoliko dođe do dogovora, pojedini zakoni konačno bi se mogli naći na dnevnom redu.

Podsjećamo, šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, danas boravi u Hercegovini, gdje će se susresti sa najvišim zvaničnicima Hercegovačko-neretvanskog i Zapadno-hercegovačkog kantona. U Mostaru je razgovarao sa članovima Skupštine i Vlade HNK-a gdje je konstantovano da ono što se dešava na nivou EU u smislu proširenja ove sedmice, izuzetno je važno za BiH.

Sattler: BiH nema Plan B

Summit na nivou 27 članica i zemalja Zapadnog Balkana uključujuči i BiH, krajem sedmice važan sastanak liderstva EU i razgovor o materijalnim sredstvima , finansijsko-materijalna podrška za BiH. Sve će se to dešavati narednih pet dana.

“Program se zove “Plan za rast i razvoj” u ukupnom iznosu od 6 milijardi eura.”S obzirom na Ustav BiH, EU vrlo malo može uraditi bez saradnje i snažnog angažmana domaćih institucija, na svim nivoima. Danas je bilo razgovora o tome i nadležnostima kantona i koliko oni mogu da doprinesu ukupnoj slici. Razgovarali smo o privredi, potencijalima, koliko ova regija ima resursa. HNK ima poziciju da može biti “super kanton, super regija”, kada je riječ o zelenoj energiji, vidio sam da ima jedna vjetroelektrana, međutim jako je puno potencijala koje bi se moglo iskoristiti, poput vjetra, solarne energije, turističkog potencijala, samo je jedan mali dio koji je moguće koristiti”, kaže Sattler.

On dodaje kako je EU najveći investitor i trgovinski partner BiH, uključujući HNK.

“U toku je isplata sredstava za ugrožena domaćinstva iz fondova EU. Dio tih sredstava je namijenjen za povećanje energetske efikasnosti malim i srednjim preduzećima, ali i određenim domaćinstvima. Gradi se i Koridor Vc koji je značajan za ovaj kanton. Sve ovo jasno govori da BiH nema plana B”, kaže Sattler.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!