U Sarajevu danas mirni protesti u čast ženi koju je ubio Nermin Sulejmanović

Vijesti 11. aug 202314:54 0 komentara
Fondacija Cure

Nakon višestrukog ubistva u Gradačcu, feminističko-aktivistička organizacija koja djeluje za jednakost spolova i rodova, Fondacija CURE organizuje danas mirne proteste kako bi odale počast ubijenoj ženi. Objavile su i "smrtovnicu" s porukom: "Žena, supruga, majka. Ubijena jer je prijavila nasilje. Gradačac, 11.08.2023. Ožalošćeni: Građanke i građani BiH."

Oštro su osudile bilo koji oblik nasilja nad ženama.

“Potrešene trenutnim dešavanjima gdje je N.S. prije nekoliko sati u Gradačcu ubio suprugu pucajući iz vatrenog oružja, a zatim na osnovu medijskih saznanja je ubio i još nekoliko osoba a sve to je javnoj prenosio na svojim društvenim mrežama, organizujemo mirni protest. U znak otpora femicidu članice Fondacije CURE i druge podržavateljske organizacije, pojedinci i pojedinke danas 11.8.2023. godine u 15:00 sati izlaze na ulicu Maršala Tita, tramvajska stanica Marijin Dvor uz prometnu cestu kako bi na taj način odale počast ubijenoj ženi i skrenule pažnju javnosti da se femicid sistemski treba strogo kažnjavati”, navodi se u saoćenju.

Istaknuto je kako počinioci nasilja nisu heroji kojima se treba diviti i podržavati ih prateći njihova nedjela te dajući im pozornost na način da ih se prati na društvenim mrežama, lajkaju objave i slično.

Podsjetimo, Nermin Sulejmanović prvo je pretukao pa potom usmrtio pucnjem iz pištolja svoju bivšu suprugu danas u Gradačcu. Ubistvo je snimao uživo na Instagramu. Osim nje, usmrtio je komšiju i njegovog sina te ranio tri osobe od koji je jedna policijski službenik.

Sve informacije o stravičnim ubistvima u Gradačcu pratite na Live BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!