U Sarajevu ima mjesta za Srđana Aleksića, naziv ulice nije promijenjen

Vijesti 19. feb 202321:06 1 komentar

Ulica Srđana Aleksića u Sarajevu i dalje postoji, a burne reakcije uslijedile su nakon što je objavljeno kako u glavnom gradu Bosne i Hercegovine ulice s tim imenom više nema. I ekipa N1 uvjerila se da to nije tačno.

Brojni građani su posljednjih dana svraćali u tu ulicu. I tražili tablu s natpisom njenog imena. Uvjerili smo se i mi. Tu je ulica Srđana Aleksića. Naziv nije promijenjen iako je u medijima plasirana informacija da je ime ove ulice zamijenjeno imenom Mehmeda Alagića, generala Armije Republike BiH.

Pojašnjenja radi, ulica Mehmeda Alagića postoji, ali na drugoj lokaciji, u neposrednoj blizini ulice Srđana Aleksića.

Tekst profesora Fakulteta političkih nauka u Banjaluci, Nenada Kecmanovića objavljenog u beogradskoj “Politici“, a potom i tvit reakcija Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, pokrenule su lavinu komentara na društvenim mrežama – da u Sarajevu nema mjesta za Srđana Aleksića.

No, iz nadležne kantonalne komisije pojašnjavaju da se radi  tek o jednom, novoizgrađenom dijelu naselja, koje se po ranije prihvaćenom zahtjevu trebalo zvati po Mehmedu Alagiću. Međutim, došlo je do greške investitora.

“Nekada davno je u regulacionom planu planirano to naselje. Mjesna zajednica i Općinsko vijeće su poslali zahtjev za imenovanje novoformirane ulice. Ja zaista ne znam kako su ljudi koji su investitori koristili taj dio, valjda bez znanja. Oni u principu nisu ni mogli uopšte koristiti taj dio, taj krak u novom naselju Nova Otoka, ali eto bilo je tako kako je bilo, uglavnom, ulice Srđana Aleksića i Džemala Bijedića su ostale u potpunosti iste”, rekao je Elvis Vreto iz Komisije za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti Skupštine KS.

Kecmanović se u svojoj objavi pozvao na tekst Oslobođenja, ne pominjući one dijelove u kojima su objašnjeni detalji, čak tvrdi “bez objašnjenja”, iako ih je bilo. A burne reakcije iz Republike Srpske i Srbije, zaboljele su Sarajlije koji žive ili rade u ovoj ulici. Džemal Pjevo u ovu ulicu dolazi na posao više od 20 godina. I kaže, njeno ime ne treba dirati.

“To je momak koji je dao život za patriotizam. Nije bitno koja je nacija, koja vjera, kome pripada. Trebalo bi da ostane kao ulica koja je po tom finom momku nazvana”, smatra Pjevo.

A Enver Salkanović u ulici Srđana Aleksića živi više od 20 godina. Ime ulice sam je, kaže, postavio na ogradu, ponosno.

“Prema mom mišljenju, on je jedan veliki borac koji je spasio tu jednu nevinu dušu. I ako se promijeni, mogu staviti neku drugu ulicu ovdje pored negdje, a ovaj naziv će trajno stajati na ogradi”, dodao je Salkanović.

“Sarajevo ima i imat će ulicu Srđana Aleksića. Bilo je, jeste, i biće multietnički grad. Tu činjenicu oni koji slave presuđene ratne zločince i fašiste iz Drugog svjetskog rata nikada neće moći shvatiti”, napisala je i gradonačelnica Sarajeva.

A od pokušaja da se pokaže suprotno, Sarajevo i Sarajlije, uvijek će biti jače.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare