U Sarajevu obilježen Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana

Vijesti 09. maj 202411:44 0 komentara
F.Z./N1

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na Šehidskom mezarju Kovači i ispred Vječne vatre u Sarajevu obilježen je Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z. / N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Delegacije svih nivoa vlasti, Oružanih snaga BiH, SUBNOR-a i drugih udruženja građana danas su položile vijence na spomen-obilježju Vječna vatra u Sarajevu povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk poručio je da je izuzetno važno da baštinimo antifašističke vrijednosti na kojim se temelji naša državnost.

– Treba da jačamo institucije Bosne i Hercegovine i da ulažemo u obrazovanje i nauku jer je to najbolji način da se spriječi ponavljanje fašizma – istakao je Uk.

Podsjetio je da se fašizam razbuktao upravo na našim prostorima u 90-im godinama kada su se u Bosni i Hercegovini najviše osjetile njegove posljedice zbog čega je posebno bitno istrajavati na antifašističkim vrijednostima.

Povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom danas će biti upriličeno i otvaranje postavke Muzeja “Valter brani Sarajevo” na Bistričkoj stanici, te polaganje cvijeća na mezarju “Kovači” i spomen-parku Vraca.

Dan pobjede nad fašizmom je praznik koji slavi pobjedu Sovjetskog saveza nad Njemačkom u Drugom svjetskom ratu. Prvi put je inauguriran u Sovjetskom savezu nakon potpisivanja predaje Nijemaca u kasnu večer 8. maja 1945.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Brojne delegacije položile su cvijeće i na Šehidskom mezarju na Kovačima.

Danas je i Dan Zlatnih ljiljana, povodom kojega se oglasio i član Predsjedništva BiH, Željko Komšić, poručivši da “ljiljani podsjećaju na to da nismo ustuknuli pred neprijateljem. ”

“Naša hrabrost je inspiracija svim generacijama, a sjaj ljiljana na našim prsima osvjetljuje našoj djeci put u nova vremena”, naveo je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!