U Sarajevu se svake sedmice na ulicama isčitavaju imena ubijene djece u Gazi, a danas su upućene i nove poruke (VIDEO)

Vijesti 07. apr 202420:03 0 komentara
N1

Narod Palestine nije sam - poručile su Sarajlije sa novog protestnog skupa. Važno je da se u situaciji kada je narod Palestine izložen genocidu i prisilnom protjerivanju digne glas i da se čuje glas podrške - poručeno je sa skupa.

Od koga se Palestinci brane zadnjih 76 godina, upitali su ovo danas okupljeni građani, ističući da im nije jasno otkud ogromna količina zlobe usmjerena prema palestinskom narodu. Podrške svoje zemlje jednoj takvoj akciji, dok čitav svijet nijemo ćuti, stidi se i jedna Amerikanka.

„Veoma sam tužna. Ja sam iz Amerike, posmatram tu podršku američke vlade…“ , rekla nam je.

„Poruka narodu Palestine je da su izdati. Poruka narodima koji se uzdaju u zapadnu civilizaciju i napade države je da se ne uzdaju i da je to bezvrijedno“, dodali su građani.

„Na različite načine pokušavamo pokazati razumijevanje za tragediju palestinskog naroda koja nije počela 7. oktobra nego traje već sedam decenija. Jedna od akcija koju realizujemo svakog utorka u popodnevnim satima je čitanje imena ubijene djece u Gazi, u okviru jedne neformalne grupe građana“, naglasila je Sanela Bašić, profesorica sociologije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu,

Humanitarna katastrofa na sjeveru Gaze je nemjerljiva. Samo u proteklih nedjelju dana, od posljedica gladi i dehidracije, preminulo je oko 30 djece. Bolesnih je mnogo, ali ne i mjesta za njihovo liječenje, kaže ljekar iz Gaze koji je ovim strahotama i svjedočio.

„Stravično je. Nije samo problem kod nas da oni bacaju te rakete i ubijaju ljude. Nego ubijaju svaki pogled života tamo. Imamo mnogo bolesnika, mnogo djece… Sad više nema bolnica. Samo jedna od 36 koja radi. Više nema škola, nema fakulteta, univerziteta, sve je srušeno“, podcrtava ljekar iz Gaze koji je izbjegao u Sarajevo.

Opširnije u prilogu Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!