U Sarajevu uskoro počinje BH Povorka ponosa, očekuju se dvije do tri hiljade učesnika

Vijesti 22. jun 202415:41 0 komentara
N1

Pod motom "Volim da se ne bojim" u Sarajevu će danas biti održana peta po redu BH Povorka ponosa.

Organizatori ističu da se ovogodišnja BH Povorka ponosa bavi temom nasilja nad LGBTIQ+ osobama u Bosni i Hercegovini, odnosno da teži približiti društvu koliko nasilje utječe na svakodnevno življenje slobodnog i autentičnog života LGBTIQ+ osoba.

“Željeli smo društvu da predočimo kako zajednica svakodnevno doživljava nasilje i vjeujemo da je prepoznavanje nasilja prvi put i prvi korak do djelovanja i same promjene”, kaže Ivana Arapović, članica Organizacionog odbora 5. BH Povorke ponosa.

Kao prethodne, i ove godine se na povorci očekuju dvije do tri hiljade ljudi iz Bosne i Hercegovine i regionam, ali i saveznici i saveznice, kako je istaknuto, koji godinama daju podršku i dolaze iz zemalja zapadne Europe i Amerike.

N1
N1
N1
N1
N1
N1

“Svjesni smo da živimo u društvu u kojem je nasilje tradicija, u kojem je nasilje normalizirano. Femicid se već neko vrijeme provlači kao aktualna tema koja još nije riješena, tako da smo željeli povezati to s nasiljem koje mi kao članice i članovi zajednice doživljavamo”, ističe Ivana.

Anisa Pračić Šehić, također članica Organizacionog odbora 5. BH Povorke ponosa dodaje da LGBTIQ+ osobe u BiH proživljavaju nasilje samo zato što su LGBTIQ+ osobe, ističući da nije u pitanju samo fizičko nasilje nego i verbalno, psihološko, ekonomsko, ali i porodično nasilje.

Danas 5. BH Povorka ponosa pod motom “Volim da se ne bojim”: Ovo je ruta, saobraćaj će biti etapno obustavljen

“Želimo da pokušamo kroz našu kampanju da osvijestimo društvo i samu zajednicu o svim oblicima nasilja kako bi prepoznali na vrijeme i reagirali te spriječili negativne posljedice nasilja koje ostavlja na samu osobu”, kaže Anisa.

Podsjećamo, u sklopu 5. BH Povorke ponosa učesnici će se kretati od Historijskog muzeja do Trga Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta Sarajevo, gdje će biti održan program.

Šetnja počinje u 18 sati i planirana je sljedećom rutom: Pozornica kod Historijskog muzeja – Zmaja od Bosne – Hiseta – Obala Kulina bana – Kulovića – Trg Susan Sontag.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo napominju da je na javna okupljanja zabranjeno nositi bilo kakvo vatreno ili hladno oružje, pirotehnička sredstva, kao i druge predmete koji mogu biti opasni po druge posjetioce.

“Napominjemo da je na dijelu saobraćajnica, i u neposrednoj blizini, gdje je planirano održavanje javnog skupa u pokretu zabranjeno korištenje dronova”, naveli su iz MUP-a KS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Bonus video:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!