U SDS zbunjeni odlukom Ustavnog suda koju nazivaju moralnom pobjedom

Vijesti 28. jun 202415:36 0 komentara
Milan Miličević (N1)

Političkom, ali i moralnom pobjedom SDS-a u rukovodstvu stranke nazivaju privremenu mjeru Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je osporio odluku CIK-a o zabrani učešća SDS na predstojećim lokalnim izborima. Ipak, u stranci priznaju u praktičnom smislu mnogo je nepoznatih.

Lider stranke Milan Miličević ističe kako je rješenje dobro, nesamo za SDS nego i za cijelu javnost, ali i politički sistem u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

“Ovo uvodi jedan potpuno novi pristup. S obzirom na ovakvu presudu CIK ili međunarodna zajednica ili bilo koji nivo vlasti nema pravo da određuje kome će ovjeriti listu, a kome ne”, istakao je on.

Tvrdi i kako je ovo samo korak ka konačnoj odluci, ali i da su u međuvremenu liste i kandidati SDS okupljani pod plaštom nove političke opcije SDS – Volja naroda.

On je ukazao i kako su do sada brojni rokovi već istekli i kako je zbog toga mnogo otvorenih pitanja. CIK optužuju da je kreirao pravni vakuum i presedan zbog kojeg je pred velikim ispitom.

Predsjednik Glavnog odbora stranke Jovica Radulović stava je da se ovim dovodi u pitanje kredibilitet i legitimitet predstojećih izbora.

“Neko je dobro zakuvao ne razmišljajući o posljedicama svega”, izjavio je.

Zabuna nastaje i zbog toga što u privremenoj odluci Ustavnog suda stoji mogućnost da se, kada Ustavni sud bude odlučivao po apelaciji i pak odluči drugačije, na način da se odluka CIK-a o zabrani učešća podrži.

“Neusvajanjem privremene mjere prije donošenja odluke Ustavnog suda o apelaciji moglo bi se doći u situaciju da eventualno utvrđivanje povrede apelanticinih prava ne bi imalo smisla jer bi apelantica bila onemogućena da ravnopravno učestvuje na Lokalnim izborima 2024. godine s drugim kandidatima. S druge strane, ukoliko apelacija bude odbijena, prestat će važenje privremene mjere i apelantica će moći biti eliminirana iz daljnje izborne utrke”, navedeno je.

Iako je CIK BiH odluku sproveo ekspresno i na hitnoj sjednici ovjerio prijavu SDS, nejasno je šta će biti sa rokovima koji su već istekli, a koji se odnose na pripremu učešća stranke na izborima. Na to je ukazala i predsjednica CIK-a zaključujući da će se stranci morati odobriti novi rokovi.

Nejasno je i kako će SDS obezbijediti račun u banci.

“Mi smo već u našoj osnovnoj prijavi priložili rješenje problema sa računom koji je otvoren na fizičkom licu i kojim je uplaćena kotizacija za učešće na izborima”, rekao je predajednik SDS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Bonus video:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!